luisteren

Pink Floyd deelt nieuw nummer 'Hey, Hey, Rise Up!'

Pink Floyd’s David Gilmour en Nick Mason hebben een nieuw nummer uitgebracht: Hey, Hey, Rise Up! Het gaat om een steunbetuiging aan Oekraïne, met zangpartijen door de Oekraïense muzikant Andriy Khlyvnyuk. Beluister ‘m hieronder.

Hey, Hey, Rise Up! wordt uitgebracht onder de naam Pink Floyd, waarmee het officieel de eerste volledig nieuwe muziek van de iconische band is sinds The Division Bell uit 1994. Gilmour laat flink van zich horen met karakteristiek gitaarwerk.

Pink Floyd nam het nummer woensdag 30 maart op met vaste waarde Guy Pratt op basgitaar en de Londense producer/multi-instrumentalist Nitin Sawhney op toetsen. De opbrengsten van de single gaan naar het Ukraine Humanitarian Fund.

De zangpartij is gesampled uit een veelbekeken Instagrampost van Andriy Khlyvnyuk, de zanger in kwestie die Gilmour kent van een eerdere samenwerking. De Oekraïner zong het patriottische nummer op het Sofiyskaya-plein in Kiev.

David Gilmour protesteerde al eerder tegen de Russische invasie door de muziek van Pink Floyd, of in ieder geval het deel dat hij volledig beheert, van de streamingdiensten te halen in Rusland en Belarus.

De gitarist heeft een schoondochter uit Oekraïne, vertelt hij in een interview met The Guardian. ‘Ik belde Nick op en zei: luister, ik wil dit voor Oekraïne doen, ik zou heel blij zijn als je erop mee zou spelen en zou ook heel blij zijn als je ermee instemt dat we het uitbrengen als Pink Floyd. En daar was hij absoluut voor.’

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré
concert

Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré

Damien Rice had meer verleden dan heden om ten tonele te brengen in Carré. ‘Prachtig, prachtig’, verzuchtte het publiek. Maar ...

Pink Floyd deelt nieuw nummer 'Hey, Hey, Rise Up!' (luisteren) | OOR