nieuws

PINKPOP DAG 1: BLIJHEID ALOM EN PUUR FEEST

PINKPOP dood? Nou, als je de taferelen tijdens Rowwen Hèze gezien had, dan piepte je wel anders. Een grote neger met een nog grotere grijns op z’n gezicht leidt de polonaise door de bomvolle 3FM tent tijdens Bestel Mar. Blijheid alom en puur feest.

ROWWEN HÈZE speelt een thuiswedstrijd en die winnen ze eclatant. Op de andere festivallocatie, de grote weide, doet de lagere opkomst van dit jaar zich wel degelijk gelden. Ook bij de meest geslaagde optredens van deze eerste dag staat het publiek slechts tot aan de geluidstoren. Op de lege weide daarachter zouden nog heel wat koeien en paarden kunnen grazen.

Toch mag dit de pret niet drukken bij INTWINE. Wellicht niet de meest originele act, alle ingrediënten van de show hebben we eerder gezien en gehoord: nu-metal, reggae, latin om maar niet te spreken van het clichéachtige benaderen van het publiek door zanger Roger: ’Hands in the air, yeah yeah,’ dat soort werk. Toch blijkt Intwine op het hoofdpodium de plank niet mis te slaan. Hun zonnige en energieke muziek is precies wat het publiek lijkt te verlangen. Het zonnetje breekt zowaar nog even door het dikke grauwe wolkenpak heen.

Een ander geslaagd project zal ongetwijfeld het opnemen van een DVD zijn door EPICA. Zangeres Simone Simons is bijzonder goed op dreef. De band speelt als een machine en de rode lange wapperende haren van de frontvrouw lopen mooi synchroon met de pikzwarte versies van de bassist en gitarist. Het is alsof deze runner-up aan het Gothic-front Limburg ter plekke een paar centimeter dieper de grond in wil beuken. Volwassen optreden, klaar!

Ook het Britse THE CORAL bouwt met succes aan een festivalsfeer. Hun met folkdeuntjes vermengde rockhoempa is zowel lekker laidback als enerverend.

Is de middag aardig begonnen met Limburgs trots Mindfold, de dag wordt afgesloten met donderend gebeuk van de bigbeats van de CHEMICAL BROTHERS. Volgens beproefd recept: twee mannetjes achter mysterieuze geluidskasten (wat doen ze daar nou precies?), psychedelische videoprojecties op schermen, laserstralen en knetterhard gedreun. Het heeft bij de Chemical Brothers zowel iets futuristisch als totaal gedateerds. We hebben het al duizend keer gezien, maar dit is de moderne werkelijkheid van Pinkpop 2005.

Wat deze dag vooral opvalt is de inherente overlevingskracht van het festival. Of zoals frontman Jack Poels van Rowwen Hèze al zegt: het gaat niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Het lijkt alsof alle betrokken aanwezigen, zowel bands als publiek, er ontzettend veel zin in hebben om van deze editie een enorm feest te maken. Onwaarschijnlijk als het misschien klinkt: wie er niet was, moet zich toch even achter de oren krabben. Je hebt iets gemist.

ANNEMARIE VAN LOOIJ & TOM ENGELSHOVEN

Foto: PETER PAKVIS

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird
video

Kijken: Dave Grohl zingt liedje met zijn vrienden Elmo en Big Bird

Dave Grohl was te gast in Sesamstraat. Ter plaatse rekruteerde hij twee nieuwe rockvriendjes om met hen het nummer Here ...
'Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit'
achtergrond

‘Een carrière lang de horror van het leven in muziek proberen te vangen en dan gebeurt je dit’

‘Rock & roll is dood, morsdood.’ Ghosteen kan dan wel overal vijf sterren krijgen, dát was wel mooi de eerste ...
tool press 2019
nieuws

Tool brengt ‘Fear Inoculum’ opnieuw uit in goedkopere versie

Na een uitgebreide cd-box eerder dit jaar brengt Tool nu een tweede uitvoering uit van Fear Inoculum. Een budgetversie, zeg ...

PINKPOP DAG 1: BLIJHEID ALOM EN PUUR FEEST (nieuws) | OOR