column

'Popmuziek op tv is al decennia­lang hopeloos'

‘In Hilversum geldt nog altijd: muziek is een zapmoment.’ Veel treffender dan met die kop, vorige maand in de Volkskrant, kun je de situatie eigenlijk niet schetsen. Een situatie die niet eens een situatie mag heten, want aan dat woord kleeft iets van tijdelijkheid en dat is hier niet van toepassing. ‘Popmuziek op tv’ is – als situatie – al decennialang hopeloos. Een mislukking. Zeker als we popmuziek even definiëren zoals we dat in ‘onze’ wereld (die van OOR, 3voor12, Lowlands, KINK) plegen te doen: muziek met een enigszins vooruitstrevend, noem het edgy karakter.

Zou de aanleiding voor dat Volkskrant-stuk, het nieuwe popprogramma van Matthijs van Nieuwkerk en Ilse DeLange dat het twee afleveringen (!) mocht ‘proberen’, het tij hebben gekeerd? Helaas weet ik het niet: toen ik dit schreef, moest het nog beginnen en als u dit leest is het alweer voorbij. Maar ik vrees het ergste. Al is ’t maar omdat het – hoe zeg ik dat netjes – de schijn tegen had. Matthijs houdt ongetwijfeld van pop maar vooral héél veel van chansons en Ilse moest in het Volkskrant-interview toegeven dat ze nooit iemand geweest is ‘die naar platenzaken ging om te weten wat er speelde. Toen ik de leeftijd kreeg om naar concerten te gaan, stond ik zelf al op de bühne’. Plausibel argument natuurlijk: zelf muziek maken en óók nog eens op de hoogte blijven van nieuwe muzikale ontwikkelingen, dat kun je van een artiest niet vragen.

Ondertussen zien we in de wereld van de klassieke muziek (Podium Witteman!) dat ’t prima kan, een Later…-achtig programma maken met een mix van interviews en livemuziek. En ze hebben de grootste en hipste namen uit het aanbod. Dus zou het nou wérkelijk zo ingewikkeld zijn, een eigenzinnig alternatief popprogramma bij de publieke omroep, méér dan twee keer, gepresenteerd door dedicated followers en desnoods met alleen Nederlandse acts? En dan doodleuk namen als Personal Trainer, Meau, Bob Uit Zuid, Altin Gün, Tramhaus, Kevin, Hang Youth, Sef, Pip Blom, Terzij De Horde, Lena Hessels, $hirak, Meetsysteem, Wies, Jonna Fraser, Nagasaki Swim en Goldband in de mix? Ik voorspel dat daar met geen mogelijkheid tegenop te zappen is.

De nieuwe OOR is uit!

Bestel ‘m hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

'Popmuziek op tv is al decennia­lang hopeloos'