achtergrond

Popronde OOR Talents: Tim Koehoorn

De deuren van de oefenruimtes zwaaien open en daar gaan ze, de tofste nieuwe bands, artiesten en dj/producers van Nederland, de talenten van vandaag en de helden van morgen. De wijde wereld in, op pad met de Popronde. Volwassen worden, ploeteren, uitharden, avonturen beleven en harten veroveren. Goed nieuws voor nieuwsgierige muziekliefhebbers dus, want het leukste gratis festival voor nieuwe muziek trekt vanaf 12 september weer door Nederland met maar liefst 150 acts. Wij kozen dertien OOR Talents, de nieuwe acts die je volgens ons gezien móet hebben. Vandaag: Tim Koehoorn.

Uit: Kesteren 

Wat: in zijn eigen woorden: ‘singer-songwriter en knutsel-klungelaar’

Waarom: net als Lucky Fonz III heeft Tim een frisse, wat onnozele maar o zo slimme kijk op de wereld

Track: Het Gaat de Slechte Kant Op Met Mijn Pessimisme

Wie tipt hij zelf? ‘Ik ga zoveel mogelijk bands kijken. Sowieso Bony Macaroni, Paracetamøl, Real Derek en WIES.’

Het is verleidelijk om Tim Koehoorn in eigen bewoordingen over zichzelf te laten praten; de manier waarop hij zichzelf beschrijft is illustratief voor zijn muziek en enige zelfkennis is hem niet vreemd. ‘Alternatieve Nederpop voor mensen die grapjes maken als verdedigingsmechanisme. Hoewel Tims metaforische huis in dezelfde muzikale wijk als Spinvis, Roosbeef, Lucky Fonz III en Clean Pete staat, vind je Franz Ferdinand, LCD Soundsystem, Car Seat Headrest, Courtney Barnett en David Bowie terug in het interieur. Zijn liedjes zijn soms gemeen en soms gemeend.’ Check ook titels als Guus Meeuwis, Het Gaat de Slechte Kant Op Met Mijn Pessimisme en Terug Naar Hyves, met het meezingmomentje ‘Jan-Peter Balkenende, Jan-Peter Balkenende, Jan-Peter!!!’. Als dit alles een glimlach op je gezicht tovert, dan zit je bij Tim goed. Liedjes schrijven is een uitlaatklep voor dit buitenbeentje, dat opgroeide in de Biblebelt en weinig aansluiting vond bij zijn gereformeerde klasgenoten. Een iPod Touch met Garageband, de ontdekking van Spinvis en een extreem zelfbewustzijn verder schrijft hij liedjes over Guus Meeuwis en boterhammen, ‘want bij gebrek aan een heftige achtergrond of extreem liefdesleven moet je toch wat’. Het leverde talloze cultklassiekers op. In 2016 bracht hij zijn eerste EP uit, getiteld In Het Echt Ben Ik Leuker. En daar is niets van gelogen.

De Popronde trapt af op 12 september in Nijmegen en trekt dan in tien lange weekenden (donderdag t/m zondag) langs 40 steden. Check de site van de Popronde voor alle data en optredens.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: kasteelheer Lucassen verbindt werelden
concert

Ayreon in 013: kasteelheer Lucassen verbindt werelden

Zijn glimlach aan het eind van de avond had niet breder kunnen zijn. Het was er een van grote tevredenheid ...
The Tallest Man On Earth
Club OOR
The Tallest Man On Earth

The Tallest Man On Earth

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...
Charli
album
Charli XCX

Charli

Dat het bedenken van catchy popnummertjes zo makkelijk nog niet is, blijkt maar weer eens op Charli, het nieuwe album ...

Popronde OOR Talents: Tim Koehoorn (achtergrond) | OOR