nieuws

R. Kelly schuldig aan misbruik en mensenhandel

R. Kelly is schuldig bevonden aan mensenhandel, ontvoering, afpersing en seksueel misbruik. Alle aanklachten die tegen hem liepen dus. De R&B-zanger, die al ruim twee jaar vast zit, stond aan het hoofd van een groep die vrouwen en meisjes misbruikte, zo concludeert de jury in New York.

Volgens de jury heeft de zanger zijn beroemdheid en connecties in de muziekwereld ingezet om veelal jonge vrouwen te beïnvloeden. ‘Hij was het meesterbrein achter een netwerk dat meisjes, jongens en vrouwen versierde en vervolgens misbruikte’, zei de jury maandagavond in haar slotpleidooi.

R. Kelly regelde onder andere dat zijn slachtoffers met busjes naar plekken werden gereden waar ze werden misbruikt. Uit maar liefst 45 getuigenverklaringen kwamen ook verhalen naar boven van vrijheidsberoving. Vrouwen die bij hem introkken moesten hun telefoon inleveren en mochten hun kamer niet meer uit.

Dergelijke beschuldigingen kwamen eerder uitvoerig aan het licht in de documentaireeks Surviving R. Kelly uit 2019. De zaak tegen R. Kelly is de grootste MeToo-zaak die de muziekwereld heeft gekend.

Met deze uitspraak komt er een eind aan het eerste proces tegen R. Kelly, dat op 18 augustus van start ging. Er lopen ook nog zaken in de Illinois en Minnesota tegen hem. De straf, die kan oplopen tot twintig jaar, wordt in mei 2022 bekend gemaakt.

Schandelen

R. Kelly was als R&B-zanger zeer succesvol in de jaren negentig, met onder andere hits als I believe I can fly (1997) en If I could turn back the hands of time (1999). Ook produceerde hij voor popsterren als Michael Jackson en Celine Dion.

Zijn volledige carrière werd gedomineerd door seksschandelen plus de onvermijdelijke rechtzaken. Al in 1994 kwam de r&b-ster in het nieuws omdat hij met de toen 15-jarige Aaliyah trouwde. Omdat dit met toestemming van Aaliyah’s familie gebeurde kon de politie niets doen.

Vervolgens stapte de families van een 15- en een 17-jarig meisje in 1996 naar de rechter omdat R. Kelly na afloop van een optreden met hen naar bed gegaan zou zijn. Omdat de politie onvoldoende bewijs had om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen verdween deze kwestie in de doofpot.

R. Kelly is altijd blijven beweren dat hij onschuldig is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

R. Kelly schuldig aan misbruik en mensenhandel (nieuws) | OOR