nieuws

Rapper Coolio op 59-jarige leeftijd overleden

Rapper Coolio is op 59-jarige leeftijd overleden, zo bevestigt zijn manager aan CNN. In de jaren negentig werd Coolio wereldberoemd met Gangsta’s Paradise, een van de bekendste hiphoptracks aller tijden.

Coolio domineerde halverwege jaren negentig korte tijd de hitlijsten met zoetsappige westcoastfunk, doorspekt met violen, zangkoortjes en samples van oude soulhits. Zijn grootste hit kopieerde hij muzikaal van Stevie Wonders Pasttime Paradiso, afkomstig van diens meesterwerk Songs In The Key Of Life (1976).

De rapper groeide op in de beruchte wijk Compton in Los Angeles, evenals als Dr. Dre en Kendrick Lamar. Op jonge leeftijd raakte hij verstrikt in het bendeleven. Na getuige te zijn geweest van een door vrienden gepleegde roofmoord besloot hij de lokale Crip-delegatie vaarwel te zeggen en voor de muziek te gaan.

Druggebruik weerhield hem op jonge leeftijd om zijn ambities als rapper waar te maken, maar in 1994 debuteerde hij met It Takes A Thief, waarmee hij meteen duidelijk maakte dat ‘zijn haardracht niet het enige is dat hem onderscheidde van andere rappers’, aldus OOR-recensent Kees de Koning destijds.

Al zou Coolio nooit een favoriet van recensenten worden. ‘Veel geblaat over da hood en een oppervlakkige productie’, schreef De Koning ook over het debuut. En over de commerciële klapper Gangsta’s Paradise (1995) meldde recensent Richard Simon dat hij ‘onpasselijk’ werd van deze duivels ogende zoetekauw’. De rapper wist er wel zo’n drie miljoen exemplaren van te verkopen.

Het commerciële succes van Gangsta’s Paradise wist Coolio met latere albums niet meer te halen. Hij laat acht studioalbums en tien kinderen achter. Waaraan de rapper is overleden is nog niet duidelijk.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...
The Tortured Poets Department
pop
Taylor Swift

The Tortured Poets Department

OOR-collega Thomas Snoeijs noemde Taylor Swift onlangs ‘de grote winnaar van de wereldwijde aandachtseconomie’. Een betere omschrijving van de Amerikaanse ...

Rapper Coolio op 59-jarige leeftijd overleden