nieuws

Biz Markie op 57-jarige leeftijd overleden

Hiphopveteraan Biz Markie is op 57-jarige leeftijd overleden. Vanaf eind jaren tachtig bouwde de New Yorker als beatboxer en rapper veel respect op in de hiphopcultuur, met één grote hit: Just A Friend.

Foto Mikael ‘Mika’ Väisänen (CC)

Biz Markie werd op 8 april 1964 geboren als Marcell Hall in Harlem, New York. In 1985 kwam hij in contact met Marley Marl, die hem op straat hoorde rappen en beatboxen en hem onmiddellijk bij zijn Juice Crew haalde, waar ook Big Daddy Kane, Roxanne Shante en Kool G Rap onderdeel van waren.

In 1985 debuteerde hij als beatboxer voor Shante. Het jaar daarop verscheen zijn eerste eigen single, Make The Music With Your Mouth, waarmee hij meteen een grote (cult)aanhang opbouwde.

Een jaar later zorgde het verschrikkelijk vals gezongen refrein van Just A Friend (‘You… you got what I need… I said yooouuu!’) van millionseller The Biz Never Sleeps (1989) voor de internationale doorbraak. Toen begon ook zijn reputatie in Nederland te groeien.

In 1993 bezocht toenmalig OOR-reporter Kees de Koning zelfs een Biz Markie Fanclub in Nederland, tijdens hun zogenoemde ‘Bizbecue’. ‘Onder de aanwezige leden bevinden zich veel bekenden uit het Nederlandse hiphopcircuit: graffiti-koning Shoe, meesterproducer Knowhow en Milkshake-rapper Extince.’

Beroemd is de zaak rondom zijn single Alone Again (1991). Songwriter Gilbert O’Sullivan sleepte Biz Markie voor de rechter omdat de rapper delen van zijn Alone Again (Naturally) had gebruikt voor zijn eigen versie. Het was een van de eerste zaken tegen een muzikant die zonder toestemming aan het samplen was geslagen.

Biz Markie werd schuldig bevonden aan copyright fraude. De zaak veranderde het hiphopklimaat; vanaf dat moment moesten rappers betalen voor samples. In 1993 bracht de rapper het cynisch getitelde album All Samples Cleared uit.

Biz Markie voerde al jaren een strijd tegen diabetes type 2. Hij overleed vrijdag.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Foo Fighters delen discoplaat met Bee Gees-covers
luisteren

Foo Fighters delen discoplaat met Bee Gees-covers

De Foo Fighters hebben het debuut van de Dee Gees gedeeld. Op het album 'Hail Satin' spelen Dave Grohl en ...
Eric Clapton: 'Vaccinatiebewijs is discriminatie'
nieuws

Eric Clapton: ‘Vaccinatiebewijs is discriminatie’

Eric Clapton weigert optredens in zalen waar alleen bezoekers met een vaccinatiebewijs binnen mogen. Hij noemt de maatregelen discriminerend ...
Pukkelpop 2021 gaat toch niet door: 'Onmogelijk'
nieuws

Pukkelpop 2021 gaat toch niet door: ‘Onmogelijk’

Pukkelpop 2021 gaat niet door. De organisatie ziet geen mogelijkheid om het festival te organiseren met de huidige coronaregels in ...

Biz Markie op 57-jarige leeftijd overleden (nieuws) | OOR