recensie

'Women In Music Pt. III' is met afstand de beste HAIM

We mogen weer met honderden tegelijk in het park liggen en op het terras zitten. De paden op, de lanen in. Het zal de gezusters Haim gelukkig stemmen. Zoals de zwoele single Summer Girl – HAIMs versie van Lou Reeds Walk On The Wild Side – al deed vermoeden, is deze derde worp de perfecte soundtrack voor een uitgelaten hoogseizoen. Ook in andere jaargetijden zou Women In Music Pt. III zich prima staande houden, overigens. Het is met afstand de beste plaat die de zussen uit Californië maakten, het album waarop ze uitgroeien van een band die best aardige poprock maakt tot een band die zijn potentie waarmaakt en zijn geluid in allerlei vormen en maten giet zonder zijn eigen smoel te verliezen.

In Another Try flirten de zussen met reggae, terwijl in Hallelujah en Leaning On You hun liefde voor traditionele Americana weerklinkt. De r&b-achtige single I Know Alone is een hoogtepunt en in All That Ever Mattered en Now I’m In It waagt HAIM zich met succes aan frisse electropop. Liefst zestien van zulke vormen en maten telt Women In Music Pt. III, maar ze klinken allemaal als HAIM en vervelen geen moment. Dat is deels te danken aan de luchtige productie van Ariel Rechtshaid en Rostam Batmanglij (uit het kamp van Vampire Weekend) en aan de loeistrakke uitvoeringen, soulvol en gedreven tegelijkertijd. Meer nog ligt het aan het feit dat HAIM niet bang is om cheesy en een tikkie cliché te zijn, dat de band doorheeft dat een simpele melodie vaak beter is dan een moeilijke. The Steps, waarin HAIM als vanouds knipoogt naar Fleetwood Mac, is er het beste voorbeeld van. Zo’n liedje dat direct als een evergreen klinkt. Je zou er hetzelfde over kunnen zeggen als over een schilderij van Mark Rothko. ‘Dat had ik ook kunnen maken.’ Ja, maar dat deed je niet.

Women In Music Pt. III komt 26 juni uit. Word nu lid van OOR en krijg Women In Music Pt. III en nog eens drie albums er gratis bij.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...
Stromae terug met eerste single in jaren: 'Santé'
luisteren

Stromae terug met eerste single in jaren: ‘Santé’

Naast Adele maakt ook Stromae zijn comeback. Op vrijdagochtend bracht de Belgische superster zijn nieuwe single 'Santé' uit ...

'Women In Music Pt. III' is met afstand de beste HAIM (recensie) | OOR