album

Neil Young - Homegrown

En daar is ie dan eindelijk, Homegrown. Neil Young had het twaalf veelal korte nummers tellende album op de markt willen brengen in 1975. Maar de Canadees, wel vaker wispelturig als het op releases aankomt, hield de plaat op de plank. Reden: hij vond het materiaal – dat hij had geschreven in de tijd waarin zijn huwelijk met actrice Carrie Snodgress schipbreuk leed – te pijnlijk.

Het kan niet aan de teksten gelegen hebben, want daar zit weliswaar blues in, maar geen ondraaglijk leed. Zeker niet in het povere bluesje We Don’t Smoke It. Om nog maar te zwijgen over het onzinnige spoken word-stuk Florida, dat niets met Snodgress van doen heeft. Die twee miskleunen behoren tot de zeven van de twaalf nummers van Homegrown die hun officiële plaatdebuut maken. De rest varieert van redelijk (het elektrische Vacancy) tot prima. In die laatste categorie vallen Seperate Ways en Try (beide Americana van Harvest-kwaliteit) en de twee ‘geografische’ kleinoden Mexico en Kansas. Young mag dan verklaard hebben dat het Homegrown-materiaal te persoonlijk was en hem bang maakte, hij bracht wel al vijf songs eerder uit. Het met Emmylou Harris opgenomen Star Of Bethlehem stond op American Stars ’N Bars (1977), dat ook een kortere, stevigere uitvoering van Homegrown bevatte. Het trage, melancholieke Little Wing zorgde er mede voor dat Hawks & Doves (1980) een van de beste albums van Young is. White Line kwam potiger terecht op Ragged Glory (1990) en het niemendallerige Love Is A Rose stond op Decade (1977). Die doublures zijn jammer, maar ze dragen er wel aan bij dat Homegrown een fijne subtopper is in het immense oeuvre van de oude meester.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

Neil Young - Homegrown (album) | OOR