nieuws
Metal

Rechtszaak reden uitblijven nieuw Tool album

Mocht jij je ook afvragen waarom Tool er zo lang over doet om een nieuw album uit te brengen (10.000 Days dateert alweer uit 2006), nou dan hebben we het antwoord: de band blijkt al jaren verwikkeld te zijn in een complexe, geldverslindende rechtszaak.

Dit hebben gitarist Adam Jones en drummer Danny Carey onthuld in een interview met het Amerikaanse Rolling Stone. De twee willen de boel ophelderen nu de fans ondertussen wel heel lang aan het lijntje worden gehouden en ondertussen zelfs ‘pissig’ worden, aldus Jones.

Zoals gezegd, de rechtszaak is niet heel erg overzichtelijk. Het komt op het volgende neer: in 2007 beweerde een vriend van Jones dat hij verantwoordelijk was voor wat artwork (zoals een hoesontwerp) van de band. Daar wilde hij graag erkenning voor. De heren van Tool hadden een rechtsbijstandverzekering afgesloten voor het geval ze ooit eens voor de rechter werden gesleept, maar de verzekeringsmaatschappij in kwestie – die de band juist had moeten verdedigen – klaagde op zijn beurt de band aan vanwege een vormfout (waar het exact om gaat is niet bekend, maar het zou bijvoorbeeld een piepklein foutje in een contract kunnen zijn). De band heeft daarop de verzekeringsmaatschappij weer aangeklaagd.

‘Onze verdediging heeft ons nu al miljoenen dollars gekost’, aldus Jones. ‘En de fans vragen zich ondertussen af waar dat nieuwe Tool-album in vredesnaam blijft’. Carey: ‘Het hele gebeuren is vrij deprimerend. We zijn ook ouder geworden en we hebben andere prioriteiten gekregen in ons leven. Sommigen van ons hebben nu kinderen. Het is dus afgezien van die hele rechtszaak, die alle creativiteit in de weg zit, sowieso al lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen.

De rechtszaak staat nu in de planning voor januari. Ondertussen wordt er wel mondjesmaat gewerkt aan nieuw materiaal, maar heel hard gaat dat niet: in de afgelopen jaren hebben ze maar één nieuw nummer gemaakt dat nu ‘zo goed als af’ is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013
concert
Erykah Badu

Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013

22. Een angeliek getal in de spirituele wereld, een symbool voor gidsing en doelmatigheid. Ook is 22 de huidige leeftijd ...
This Is Not A Safe Place
album
Ride

This Is Not A Safe Place

Even de oude succesnummers oppoetsen, rondje om de wereld, cashen en weer terug naar moeder de vrouw. Zo ging het ...
Black Midi
Club OOR
Black Midi

Black Midi

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...

Rechtszaak reden uitblijven nieuw Tool album (nieuws) | OOR