nieuws
Metal

Rechtszaak reden uitblijven nieuw Tool album

Mocht jij je ook afvragen waarom Tool er zo lang over doet om een nieuw album uit te brengen (10.000 Days dateert alweer uit 2006), nou dan hebben we het antwoord: de band blijkt al jaren verwikkeld te zijn in een complexe, geldverslindende rechtszaak.

Dit hebben gitarist Adam Jones en drummer Danny Carey onthuld in een interview met het Amerikaanse Rolling Stone. De twee willen de boel ophelderen nu de fans ondertussen wel heel lang aan het lijntje worden gehouden en ondertussen zelfs ‘pissig’ worden, aldus Jones.

Zoals gezegd, de rechtszaak is niet heel erg overzichtelijk. Het komt op het volgende neer: in 2007 beweerde een vriend van Jones dat hij verantwoordelijk was voor wat artwork (zoals een hoesontwerp) van de band. Daar wilde hij graag erkenning voor. De heren van Tool hadden een rechtsbijstandverzekering afgesloten voor het geval ze ooit eens voor de rechter werden gesleept, maar de verzekeringsmaatschappij in kwestie – die de band juist had moeten verdedigen – klaagde op zijn beurt de band aan vanwege een vormfout (waar het exact om gaat is niet bekend, maar het zou bijvoorbeeld een piepklein foutje in een contract kunnen zijn). De band heeft daarop de verzekeringsmaatschappij weer aangeklaagd.

‘Onze verdediging heeft ons nu al miljoenen dollars gekost’, aldus Jones. ‘En de fans vragen zich ondertussen af waar dat nieuwe Tool-album in vredesnaam blijft’. Carey: ‘Het hele gebeuren is vrij deprimerend. We zijn ook ouder geworden en we hebben andere prioriteiten gekregen in ons leven. Sommigen van ons hebben nu kinderen. Het is dus afgezien van die hele rechtszaak, die alle creativiteit in de weg zit, sowieso al lastig om de agenda’s op elkaar af te stemmen.

De rechtszaak staat nu in de planning voor januari. Ondertussen wordt er wel mondjesmaat gewerkt aan nieuw materiaal, maar heel hard gaat dat niet: in de afgelopen jaren hebben ze maar één nieuw nummer gemaakt dat nu ‘zo goed als af’ is.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar
eindlijst

OOR’s Eindlijst 2019: Lana Del Rey maakt album van het jaar

Norman Fucking Rockwell! van Lana Del Rey is door de verzamelde Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van het ...
Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen
tips

Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen

Kerstboom, knipperlichtjes, een klauterende kerstman tegen de gevel en dan alleen nog... de muziek! Rond deze tijd van het jaar ...
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki
Club OOR
Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Grauzone met o.a. Shame, The Murder Capital, Stephen Mallinder, Damo Suzuki

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...

Rechtszaak reden uitblijven nieuw Tool album (nieuws) | OOR