nieuws

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden

Ongetwijfeld is Bob Marley de belangrijkste reggaemuzikant ooit, maar voor de hedendaagse muziek was de excentrieke producer Lee ‘Scratch’ Perry minstens zo belangrijk. Hij stond niet alleen aan de basis van de dub, maar bepaalde in grote mate het geluid van de klassieke reggae uit het begin van de jaren zeventig. Dit weekend overleed hij op 85-jarige leeftijd.

De vroegere deejay, talentscout en rechterhand van Studio One-eigenaar Coxsone Dodd was zonder twijfel geniaal. En ook beetje gek. Hij wisselde gedurende zijn levenslange carrière even gemakkelijk van pseudoniem als van hoofddeksels; King Perry, Doctor Dick, The Upsetter, Scratch, Pipecock Jackson.

Als producer wist Lee Perry als geen ander het manco van zijn apparatuur (ruis) te gebruiken. Hiermee creëerde hij zijn spacey ‘onderwatersound’. Door zijn obsessie voor geluid, en met name zijn psychedelische en krankzinnige dubversies, zorgde hij samen met King Tubby voor een transformatie in de Jamaicaanse muziek.

Begin jaren zeventig bouwde hij zijn eigen studio The Black Ark, waar hij als producer onder meer opnames maakte met Bob Marley, Paul McCartney en Max Romeo. Na een ophoping van persoonlijke en artistieke teleurstellingen zette hij de studio eigenhandig in de fik.

Vanaf de jaren tachtig liet hij het produceren van zijn eigen muziek over aan Adrian Sherwood en Mad Professor, maar hij bleef altijd zingen en componeren. Op 83-jarige leeftijd bracht hij nog het album Rainford (2019) uit, al leverden zijn stembanden (hij was nooit een nachtegaal) niet meer dan een kraaiengeluid op.

Perry overleed zondag in een Jamaicaans ziekenhuis, een doodsoorzaak werd niet gegeven. Premier Andrew Holness sprak zijn ‘diepe condoleances’ uit. Perry laat een echtgenote en zes kinderen na.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Cure pakt Ziggo Dome in met onver­woestbaar oeuvre
concert

The Cure pakt Ziggo Dome in met onver­woestbaar oeuvre

Nee, heel verrassend is het allemaal niet natuurlijk. Robert Smith heeft de afgelopen jaren wel vaker een nieuw album van ...
Red Hot Chili Peppers, QOTSA en meer op Pinkpop
nieuws

Red Hot Chili Peppers, QOTSA en meer op Pinkpop

Naast Red Hot Chili Peppers komen ook The War On Drugs, Queens of the Stone Age, The Black Keys, Tash ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met o.a. Personal Trainer, Neil Young, Warhaus, Weyes Blood, Boudewijn de Groot, Dry Cleaning en ...

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden (nieuws) | OOR