nieuws

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden

Ongetwijfeld is Bob Marley de belangrijkste reggaemuzikant ooit, maar voor de hedendaagse muziek was de excentrieke producer Lee ‘Scratch’ Perry minstens zo belangrijk. Hij stond niet alleen aan de basis van de dub, maar bepaalde in grote mate het geluid van de klassieke reggae uit het begin van de jaren zeventig. Dit weekend overleed hij op 85-jarige leeftijd.

De vroegere deejay, talentscout en rechterhand van Studio One-eigenaar Coxsone Dodd was zonder twijfel geniaal. En ook beetje gek. Hij wisselde gedurende zijn levenslange carrière even gemakkelijk van pseudoniem als van hoofddeksels; King Perry, Doctor Dick, The Upsetter, Scratch, Pipecock Jackson.

Als producer wist Lee Perry als geen ander het manco van zijn apparatuur (ruis) te gebruiken. Hiermee creëerde hij zijn spacey ‘onderwatersound’. Door zijn obsessie voor geluid, en met name zijn psychedelische en krankzinnige dubversies, zorgde hij samen met King Tubby voor een transformatie in de Jamaicaanse muziek.

Begin jaren zeventig bouwde hij zijn eigen studio The Black Ark, waar hij als producer onder meer opnames maakte met Bob Marley, Paul McCartney en Max Romeo. Na een ophoping van persoonlijke en artistieke teleurstellingen zette hij de studio eigenhandig in de fik.

Vanaf de jaren tachtig liet hij het produceren van zijn eigen muziek over aan Adrian Sherwood en Mad Professor, maar hij bleef altijd zingen en componeren. Op 83-jarige leeftijd bracht hij nog het album Rainford (2019) uit, al leverden zijn stembanden (hij was nooit een nachtegaal) niet meer dan een kraaiengeluid op.

Perry overleed zondag in een Jamaicaans ziekenhuis, een doodsoorzaak werd niet gegeven. Premier Andrew Holness sprak zijn ‘diepe condoleances’ uit. Perry laat een echtgenote en zes kinderen na.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden (nieuws) | OOR