nieuws

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden

Ongetwijfeld is Bob Marley de belangrijkste reggaemuzikant ooit, maar voor de hedendaagse muziek was de excentrieke producer Lee ‘Scratch’ Perry minstens zo belangrijk. Hij stond niet alleen aan de basis van de dub, maar bepaalde in grote mate het geluid van de klassieke reggae uit het begin van de jaren zeventig. Dit weekend overleed hij op 85-jarige leeftijd.

De vroegere deejay, talentscout en rechterhand van Studio One-eigenaar Coxsone Dodd was zonder twijfel geniaal. En ook beetje gek. Hij wisselde gedurende zijn levenslange carrière even gemakkelijk van pseudoniem als van hoofddeksels; King Perry, Doctor Dick, The Upsetter, Scratch, Pipecock Jackson.

Als producer wist Lee Perry als geen ander het manco van zijn apparatuur (ruis) te gebruiken. Hiermee creëerde hij zijn spacey ‘onderwatersound’. Door zijn obsessie voor geluid, en met name zijn psychedelische en krankzinnige dubversies, zorgde hij samen met King Tubby voor een transformatie in de Jamaicaanse muziek.

Begin jaren zeventig bouwde hij zijn eigen studio The Black Ark, waar hij als producer onder meer opnames maakte met Bob Marley, Paul McCartney en Max Romeo. Na een ophoping van persoonlijke en artistieke teleurstellingen zette hij de studio eigenhandig in de fik.

Vanaf de jaren tachtig liet hij het produceren van zijn eigen muziek over aan Adrian Sherwood en Mad Professor, maar hij bleef altijd zingen en componeren. Op 83-jarige leeftijd bracht hij nog het album Rainford (2019) uit, al leverden zijn stembanden (hij was nooit een nachtegaal) niet meer dan een kraaiengeluid op.

Perry overleed zondag in een Jamaicaans ziekenhuis, een doodsoorzaak werd niet gegeven. Premier Andrew Holness sprak zijn ‘diepe condoleances’ uit. Perry laat een echtgenote en zes kinderen na.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Music Of The Spheres
album
Coldplay

Music Of The Spheres

Opmerkelijk: op 'Everyday Life', de vorige Coldplay, zong Chris Martin over kinderleed, wapenbezit en migranten. Op 'Music Of The Spheres', ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...

Reggaelegende Lee 'Scratch' Perry (85) overleden (nieuws) | OOR