In memoriam

Richard H. Kirk van Cabaret Voltaire overleden

Richard H. Kirk is op 65-jarige leeftijd overleden. Als lid van het avant-gardistische, elektronische trio Cabaret Voltaire was hij trendsettend in elektronica en tapemanipulaties vanaf midden jaren zeventig.

De muziek van het trio uit Sheffield – met ritmebox, ‘gevonden’ stemmen, de primitief klinkende, rauwe synths en zich opstapelende ritmes – leverde niet altijd even gemakkelijk in het oor liggende resultaten op, maar soms was het een regelrechte vuistslag, zoals Nag Nag Nag, een vroege synthpophit in 1979. Confronterend en ontregelend, dat was Cabaret Voltaire.

Zanger en bassist Stephen Mallinder raakte zelfs eens gewond toen een boos, uit de werkende klasse van industriestad Sheffield gerecruteerd publiek zich tegen de woeste geluidscollages van de band keerde.

Met de opmars van de punk in de jaren zeventig werd het klimaat wat gunstiger voor de experimenteerdrift van de groep, die zeker live tot indrukwekkende resultaten kon komen. Er verschenen zestien studioalbums plus een uitgebreid archief aan live-opnamen.

Toen de acidhouse opkwam, bevond Richard H. Kirk zich opnieuw in de voorhoede van de Britse muziekscene. Als helft van Sweet Exorcist (samen met Richard Barratt, aka DJ Parrot en Tricky Disco, tegenwoordig Crooked Man) maakte hij in 1989 de house classic Testone, een van de eerste singles van het Warp-label uit Sheffield. Samen met Warp-collega’s Forgemasters, LFO, Nightmares On Wax, Unique 3 en Tuff Little Unit gaf hij het typisch Britse bleephouse-geluid vorm.

Onder eigen naam en ook als Sandoz en Electronic Eye maakte hij meer dan vijftien soloalbums, steevast op het snijvlak van house, techno, acid, ambient, (industriële) avant-garde, dub en andere wereldse invloeden. De ‘gevonden geluiden’ kwamen uit alle windstreken, de inspiratie toch vooral uit Detroit. Gaandeweg raakte de dansvloer steeds verder uit zicht, het beste zijn de platen die hij halverwege de jaren negentig maakte, zoals The Number Of Magic, een album voor Warp uit 1995 en een tijdloos monument.

Na The Conversation (1994) verhuisde Stephen Mallinder naar Nieuw-Zeeland en was moederschip Cabaret Voltaire feitelijk ook een eenmansproject van Kirk geworden, en dat zou het ook bij de heropleving in de laatste jaren zijn. In 2016 trad Cabaret Voltaire op tijdens Dekmantel Festival in Amsterdam, voor vele generaties danceliefhebbers die de groep met haar pionierswerk inspireerde. In 2020 verscheen het laatste Cab Voltaire-album Shadow Of Fear, waarna nog twee drone-projecten volgden.

De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...

Richard H. Kirk van Cabaret Voltaire overleden (In memoriam) | OOR