nieuws

Roadburn 2019: onze tips

Vandaag begint Roadburn, ooit begonnen als  stonerfeestje in 013, maar inmiddels een van de grootste alternatieve muziekfestivals dat ons land rijk is. Het hardere werk voert over het algemeen de boventoon, maar Roadburn bewijst ieder jaar weer enorm veelzijdig te zijn met uitstapjes naar progressieve rock, hardcore, folk en alle andere muziek met een duister randje. Het festival is inmiddels uitgegroeid tot een feest van vier dagen en van heinde en ver komen bezoekers naar Tilburg. Sterker nog, zo’n 75% van de bezoekers komt niet uit Nederland. Vijf acts die je niet mag missen de komende dagen!

Anna von Hausswolff
Iggy Pop is fan van de Zweedse Anna von Hausswolff en met de godfather of punk nog vele anderen. Door het grote bereik van de zangeres/toetseniste wordt Von Hausswolff weleens vergeleken met zangeressen als Kate Bush. Qua bereik gaat die vergelijking misschien wel op, maar muzikaal lijkt het er verder weinig op eigenlijk. Zoals curator Thomas Lindberg beschrijft is de muziek van de Zweedse ‘dromerig, uitdagend, dreigend, onheilspellend en groots’. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn: het ene moment bekruipt je een ongemakkelijk gevoel waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wil en het volgende moment ben je compleet senang met de troostende klanken. Een van de namen op het affiche die van Roadburn zo’n onderscheidend festival maken.

Heilung
Bands die zich verkleden is niets nieuws natuurlijk. Kiss, Ghost, Snapped Ankles, Slipknot stuk voor stuk acts die niet in hun dagelijkse kloffie op de bühne verschijnen. De Deense band Heilung tilt dit alles nog een niveautje hoger: ze maken van hun shows een halve geschiedenisles. Oprichter Kai Uwe Faust is naast muzikant ook tatoeëerder, met een specialisatie in oud-Noorse ontwerpen en dat inspireerde hem om Heilung op te richten. Gekleed in Vikingkostuums en gewapend met traditionele slaginstrumenten en hoorns. Heilung gebruikt voornamelijk instrumenten die in de Vikingtijd ook al voorhanden waren. De teksten van de groep zijn voor een deel afkomstig uit originele geschriften en oude runen, en zijn in talen als Noors, Latijn en Gotisch.

Twin Temple
Het is op het randje, deze band Want de vergelijking met een act als The Baseballs (echt waar) is niet eens zo ver gezocht. Twin Temple maakt naar eigen zeggen satanic doo wop, wat zo veel inhoudt als de muziek die Amy Winehouse zou maken als ze er in plaats van een drankprobleem, een innige voorliefde voor duistere rituelen en pentagrammen op na zou houden. Teksten over seks, godslastering en demonen worden gezongen op jazzy jaren vijftig partijen en hoe macaber het podium er ook ziet, dat blijft iets kolderieks hebben. Wel gaat het gegarandeerd een vermakelijke show worden en alleen daarom zouden wij maar even gaan kijken.

Maalstroom
Een samenwerking van verschillende toonaangevende Nederlandse blackmetalbands. Leden van Terzij De Horde, Witte Wieven, Turia, Laster en andere bands maken hun opwachting om samen het beste van de vaderlandse metalscene te bundelen. Nooit eerder heeft er zo’n grote samenwerking plaatsgevonden in de Nederlandse metalwereld. Een supergroep met vrijwel iedereen die er in die scene een beetje toe doet. Een aantal acts is ook nog afzonderlijk te bekijken op het festival, maar dit optreden belooft iets unieks te worden. Een constant wisselende podiumbezetting en verschillende maatschappelijk relevante onderwerpen gaan ervoor zorgen dat de kijker wordt meegesleurd in een draaikolk van metalgeweld.

Marissa Nadler
Samen met Stephen Brodsky brengt zangeres Marissa Nadler (foto) 26 april het album Droneflower uit, waarop onder andere de onlangs uitgekomen cover van Guns N’ Roses’ Estranged staat. Maar voor die tijd staat de indiefolk-zangeres met haar mooie melodieën en zoetgevooisde stem nog op Roadburn. Op het eerste gezicht lijkt dat genre niet persé het geschiktst voor het, overwegend harde, festival. Maar de duistere melancholiek waarmee de muziek van Nadler doorspekt is, maakt van de Amerikaanse een prima Roadburn-act. Zelf gaf de zangeres al eens aan dat haar voorliefde voor het duisterder werk uit esthetische voorkeur is ontstaan. Daarnaast is er een expositie met een aantal kunstwerken van de zangeres. Zo is de volledige Nadler-experience compleet.

Roadburn duurt tot aanstaande zondag 14 april. Het complete programma vind je op de website van het uitverkochte festival.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Muse zit vast in z’n eigen spelletje, blijkt in Ziggo Dome
concert

Muse zit vast in z’n eigen spelletje, blijkt in Ziggo Dome

De reguliere ‘stadionshow’ van Muse in het Nijmeegse Goffertpark is nog geen drie maanden geleden, maar voor Nederland heeft de ...
Daniel Johnston (1961-2019): als een bang kind in het donker
nieuws

Daniel Johnston (1961-2019): als een bang kind in het donker

Daniel Johnston, held van vele beautiful freaks in de popmuziek, is overleden aan een hartaanval. Dat nieuws bracht de lokale krant ...
Ayreon in 013: kasteelheer Lucassen verbindt werelden
concert

Ayreon in 013: kasteelheer Lucassen verbindt werelden

Zijn glimlach aan het eind van de avond had niet breder kunnen zijn. Het was er een van grote tevredenheid ...

Roadburn 2019: onze tips (nieuws) | OOR