nieuws

Robbie Robertson (80) van The Band overleden

Robbie Robertson van The Band is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn management woensdagavond bekend. De Canadees stond bekend als de belangrijkste songwriter en opperhoofd van The Band, waarmee hij de mythologie van het Amerikaanse zuiden wist te vatten in een indrukwekkende reeks klassieke songs.

Als veertienjarige jongen in Toronto speelde Robbie Robertson al New Orleans-klassiekers in een coverbandje. Twee jaar later sloot hij zich aan bij The Hawks, de groep van de Canadese rocker Ronnie Hawkins, met Levon Helm achter de drums. Het bleek een harde rock & roll-leerschool langs ontelbare bars, waarbij Robertson zich in no time ontwikkelde tot een beul van een gitarist.

Een paar verversingen later waren ook bassist Rick Danko, pianist Richard Manuel en toetsenist Garth Hudson aan boord bij The Hawks. In deze formatie, die inmiddels afscheid had genomen van Hawkins, stuitten ze in 1965 op Bob Dylan, die de groep meenam op een geruchtmakende wereldtournee, waarna de folkzanger zich bekeerde tot de elektrische rock & roll met alle verstrekkende gevolgen van dien.

Pas toen de groepsleden werkten aan Music From Big Pink (1968) – vernoemd naar hun roze geschilderde onderkomen in upstate New York – gingen ze zich The Band noemen. Vanuit de diepste roots van de Amerikaanse muziektraditie verpakte het vijftal een enorme diversiteit aan stijlen in hapklare rock & rollsongs en werd zo een van de invloedrijkste groepen uit de geschiedenis.

Een handvol klassieke platen en de onwrikbare livereputatie gingen vervolgens samen met een destructief pad van drank, heroïne en vele net niet fatale auto-ongelukken. In 1976 besloot Robertson een pauze in te lassen en het voorlopig laatste optreden, met hulp van onder meer Dylan, Clapton en Hawkins, werd als The Last Waltz vereeuwigd. Daarna zou hij zich nooit meer bij zijn makkers aansluiten, terwijl die nog tot aan de dood van Manuel in 1986 als The Band op het podium stonden.

Zo’n tien jaar na The Last Waltz maakte Robertson wel zijn eerste soloplaat. In 1988 scoorde hij zelfs nog een top 10-hit in Nederland met Somewhere Down The Crazy River. Maar na The Band was hij het meest succesvol als muzikant, producer en adviseur van Martin Scorsese, voor wie hij de muziek verzorgde van onder meer Gangs Of New YorkThe Wolf Of Wall Street en The Irishman.

Robertson overleed in Los Angeles. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

Lees ook: De eerste dans van The Band (rewind).

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome
concert

Madonna bewijst vriend en vijand opnieuw het tegendeel in Ziggo Dome

Bestaat er al zoiets als Madonna’s paradox? Hoe je iedere keer verwacht dat een van de grootste popsterren op aarde ...
The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden
in memoriam

The Pogues-zanger Shane MacGowan (1957-2023) overleden

Als zanger, liedjesschrijver en tekstdichter van The Pogues loodste Shane MacGowan de Ierse muziektraditie richting 21ste eeuw ...
OOR's Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar
lijst

OOR’s Eindlijst 2023: dit zijn de 20 beste albums van het jaar

Het is weer zover: 55 popjournalisten, radio-dj’s en prominente muziekvolgers stuurden hun top 10 in en het beste album van ...

Robbie Robertson (80) van The Band overleden (nieuws) | OOR