Maak kennis met The Paul O’Sullivan Band. Met Paul O’Sullivan op zang, Paul O’Sullivan op gitaar, Paul O’Sullivan op bas en… (korte roffel): Paul O’Sullivan op drums! Deze vier mannen uit verschillende delen van de wereld, onder wie één Rotterdamse OOR-lezer, begonnen de band als typische internetgrap. Momenteel is er een Amerikaanse mediahype gaande rondom het kwartet, met interviews in Washington Post, People, NPR en op tv bij The Kelly Clarkson Show (foto) en CBS.
Het was voor Paul O’Sullivan uit Rotterdam een opmerkelijk moment toen hij op Facebook werd toegevoegd door iemand uit Baltimore met exact dezelfde naam. Deze Paul O’Sullivan, uit Baltimore, was in eerste instantie gewoon nieuwsgierig naar het leven van andere mensen met dezelfde naam als hij, maar de lol begon pas echt toen hij erachter kwam dat veel van hen muzikant waren, net als hijzelf.
‘Die gozer is niet goed, of zo’, dacht Rotterdam Paul (zang, gitaar) toen Baltimore Paul (zang, gitaar) hem benaderde om een band te starten. Toch bleek het geen grap en de uiteindelijke bezetting werd aangevuld door Manchester Paul (bas) en Pennsylvania Paul (percussie). De bandnaam werd – je raadt het al – The Paul O’Sullivan Band. Ondertussen staan Amerikaanse media voor ze in de rij – zo deden ze maandag een interview bij The Kelly Clarkson Show op NBC – en stroomt de Facebook-inbox vol met andere Paul O’Sullivans die zich graag bij de band willen voegen. ‘Een orkest van Paul O’Sullivans lijkt me hartstikke leuk’, zegt Rotterdam Paul.
‘Alleen de twee Amerikaanse Pauls hebben elkaar ontmoet nadat we de band hadden gevormd. De rest kent elkaar alleen via het internet. Eerst hadden we alleen onze namen gemeen, daarna onze liefde voor muziek, en ondertussen zijn we hechte vrienden geworden.’ Toen Baltimore Paul gezondheidsproblemen had, werd hij opgevangen door de andere Pauls, en hetzelfde gebeurde toen Rotterdam Paul steun zocht omdat een familielid was getroffen door het coronavirus.
De eerste single kwam begin 2020 uit. Namesake. ‘Die Blink-182, American poppunk stijl was belangrijk voor Baltimore Paul. Hij is de chief.’ Toch is de rol van Rotterdam Paul niet te verwaarlozen, die samen met Baltimore Paul het schrijfwerk op zich neemt door ideeën en demosongs uit te wisselen via Facebook Messenger. Tijdens een interview met CBS noemde Baltimore Paul hen qua dynamiek vergelijkbaar met John Lennon en Paul McCartney. Wie is dan wie? ‘We zijn allebei Paul, natuurlijk!’
Eind vorig jaar kwam Internet Famous: A Retrospective uit, een EP dat voornamelijk bestaat uit covers van internethits zoals Old Town Road en Call Me Maybe, maar bijvoorbeeld ook Africa, dat een wedergeboorte kende in 2018 dankzij de cover van Weezer. ‘Het is een ode aan het internet, waaraan wij ons succes hebben te danken. We wilden graag iets positiefs toevoegen aan een rampzalig jaar. Het lijkt me ook leuk om ooit een LP uit te brengen met zelfgeschreven materiaal. Met Namesake hebben we immers ook behoorlijk wat aandacht gekregen.’
De positieve noot is in elk geval gezet en laat zien dat een crisis ook mogelijkheden kan bieden, getuige deze band van vrienden die op het internet is ontstaan en voortleeft.