concert

S10 heeft geen enkele reden tot twijfel in AFAS

Ik kan niet geloven dat dit vandaag aan de hand is in mijn leven’, zegt S10 na een halfuurtje. Bijna een jaar geleden stond ze nog op het Songfestival, vrijdagavond speelt Stien den Hollander haar grootste show ooit in AFAS Live, waar de kroonprinses van de Nederlandse alternatieve pop zich zachtjes aan kroont tot koningin.

Fotografie Marc Prodanovic

Mei 2022 stond ze daar, ergens in Turijn, met De Diepte. Destijds moederziel alleen op het enorme podium, nu ondersteund door een vierkoppige band. Toch opent ze solo. Gekleed in een lange, witte jurk neemt ze plaats achter de piano om zelf de intro van Licht te spelen. Het kleine, maar gevoelige nummer van haar tweede album Vlinders biedt direct de intieme sfeer die nodig is in zo’n grote zaal.

Lang niet alleen maar jonge meiden zijn afgereisd naar Amsterdam-Zuidoost vanavond, ook veel stelletjes – van jong tot oud. En veel gezinnen, met kleine kinderen die vanavond misschien wel voor het eerst naar een concert gaan. Zij zien een zeer open S10, die vooral dankbaar is dat er zesduizend man naar deze zaal is gekomen om haar te zien. In november nog schoof ze deze show nog op. Na het Songfestival, een ramvolle festivalzomer en de release van haar laatste album, Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Me Denkt, kwam de grootste show in haar carrière te vroeg. Maar vanavond zeker niet.

Hoewel Stiens stem haar richting het einde soms wat in de steek laat, zet ze een zeer solide show neer. Ze beschikt over een gevarieerde discografie, maar dat wordt door de duidelijke rode lijn in de setlist geen moment vervelend. Hoogtepunt in het relatief rustige eerste deel van de avond is De Ergste Dag, dat ze samen met Mula B brengt. Wanneer ze haar jurk heeft ingeruild voor een wit hemdje met een blauwe spijkerbroek start een blokje met oudere nummers als Snowsniper en Volt. Destijds zat ze nog wat meer in de hiphophoek, vanavond blijkt dat haar fans daar toch minder voor komen. Haar nieuwere releases worden vele malen beter ontvangen.

Niettemin heeft Stien veel aandacht voor haar publiek. Ze stopt de show een paar keer wanneer iemand linksvoor niet helemaal in orde lijkt en geeft – hoewel soms wat geforceerd – haar fans ook nog wat levensadvies. Lang worstelde ze met mentale problemen en mede daardoor begon ze met muziek maken, vertelt ze. Het was een uitweg. ‘Sinds de Apple-oortjes zijn uitgevonden, zijn ze nooit meer van mijn zijde gegaan. Ik ben overal bang voor, maar niet voor muziek.’ Jezelf zijn, dat is volgens S10 het belangrijkste.

Maar ze is wel een beetje bang dat haar fans ook verdrietig worden als zij verdrietige muziek maakt, dus is het tijd voor wat meer gezelligheid richting het einde met onder meer Dans Mij Naar Huis, waarna ze van het podium afloopt en de avond klaar lijkt. Al weet iedereen: een show van S10 zonder bijdrage van Froukje is onmogelijk. Dus komt Stiens hartsvriendin toch nog op het podium voor Zonder Gezicht en Nooit Meer Spijt, direct de beste tweeklapper van de avond.

Lang was S10 zenuwachtig voor deze show. ‘Wat moest ik in de AFAS?’, vraagt ze zich hardop af vanaf het podium. Met deze zeer sterke show blijkt de twijfel ongegrond. Na haar doorbraakhit Adem Je In, dat ze eerst zeer gevoelig brengt, maar samen met producer Sim Fane laat eindigen in een houseparty, is ze zelf ook oprecht teleurgesteld dat het voorbij is. ‘Jammer. Maar dan ga ik wel lekker een biertje drinken, ouwe.’

Gezien: vrijdag 28 april in AFAS Live, Amsterdam

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel
concert

Ayreon in 013: meer is meer bij dynamisch progmetalspektakel

Exact vier jaar na Into The Electric Castle brengt Arjen Lucassen met 01011001 – Live Beneath The Waves opnieuw een ...
Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit
nieuwe muziek

Verrassing: nieuw album The National komt maandag uit

The National brengt maandag zijn nieuwe album 'Laugh Track' uit. Dat maakte de band vrijdag bekend op hun eigen festival ...
Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom
nieuws
sufjan stevens

Sufjan Stevens kampt met zeldzaam Guillain-Barré syndroom

Sufjan Stevens ondergaat een intensieve behandeling voor het Guillain-Barré-syndroom, een spierziekte die mensen volledig kan verlammen ...

S10 heeft geen enkele reden tot twijfel in AFAS (concert) | OOR