film

Een ontspannen en toegankelijke Tom Petty-docu

Het mooie aan Wildflowers & All The Rest, de vorig jaar verschenen reissue van Tom Petty’s beste soloalbum, is dat je geen hardcore fan van de man hoeft te zijn om de plaat te waarderen. Wildflowers was altijd al ontzettend toegankelijk en de nieuwe toevoegingen aan het album, in de vorm van tien ‘geschrapte’ bonustracks, volgden dezelfde stilistische lijn als de oorspronkelijke plaat. Meer van hetzelfde, meer van het goede dus. Somewhere You Feel Free, een film over The Making Of Wildflowers, is een soortgelijk product. Petty die-hards zien veel maar leren wellicht weinig nieuws, maar dat komt omdat de informatieve functie van deze documentaire gelijk is gehouden aan de entertainmentwaarde. Het kijkt kortom lekker weg.

Het merendeel van Somewhere You Feel Free is opgemaakt van beelden uit de studio en tijdens de eerste Wildflowers-toer. Deze beelden werden begin 2020 in Petty’s archieven gevonden. Er wordt geen tijd verspilt aan overbodigheden; al in één van de eerste shots zien we de ontmoeting tussen Petty en Rick Rubin, beiden klaar om aan het werk te gaan.

Grappig is de toelichting van Rubin’s kant. De producer geeft aan aanvankelijk eigenlijk weinig te hebben gehad met de muziek van Petty, die te melodieus was voor zijn smaak. Pas bij het horen van de reeks hits afkomstig van Full Moon Fever, Petty’s eerste soloplaat, werd Rubin fan. Regisseur Mary Wharton speelt slim op Rubin’s verhaal in door het als bruggetje te gebruiken naar een fijn bondig stukje Petty-voorgeschiedenis.

Eveneens fijn zijn de scènes met de nog levende leden van Petty’s band The Heartbreakers, waarvan enkele meespeelden als sessie- en gastmuzikanten op zijn soloalbums. Gitarist Mike Campbell bezoekt het oude clubhuis van de band en ontmoet daar Alan Weidel, gitaartechnicus en manager van het pand. Beiden prijzen Petty’s talent om songteksten plotsklaps ‘uit de lucht te trekken’.

Toetsenist Benmont Tench schiet bijna vol wanneer hij vertelt over zijn favoriete voorbeelden hiervan: de, inderdaad, bloedstollend mooie titelsong van Wildflowers. Ondanks Petty’s verhaal aan het begin van de documentaire, waarin hij de politics binnen zijn band als reden noemt om solo te gaan, druipt de liefde en het respect voor hem uit de woorden van zijn oude bandleden.

Een onverwacht scheutje humor komt van Petty’s oudste dochter Adria, die de meest persoonlijke songs van Wildflowers in de juiste context plaatst. Zo schetst ze het moment waarop ze zelf naar To Find A Friend luisterde en bij het horen van het zinnetje ‘like paper in the wind’ meteen doorhad dat haar vader zijn gezin aan het voorbereiden was voor ‘het cliché proces’ dat hij nodig had om het huwelijk met haar moeder te verbreken.

Somewhere You Feel Free is als het album waarover de documentaire gaat: ontspannen, mooi en toegankelijk. Het beeldmateriaal, onder te verdelen in de eerder genoemde ‘nieuwe’ archiefbeelden, stukjes uit muziekvideo’s en interviews met en tussen Petty’s oude vrienden en nabestaanden, is op consistente wijze aan elkaar gemonteerd. En uiteraard is de muziek, met zowel studioversies als livesessies van Petty-klassiekers afkomstig van voornamelijk Wildflowers, een perfect voorbeeld van wat we bedoelen wanneer we het hebben over muziek die tijdloos is.

Tom Petty, Somewhere You Feel Free: The Making Of Wildflowers is op woensdag 20 oktober eenmalig te zien in diverse bioscopen in Nederland. Later dit jaar verschijnt de documentaire online bij YouTube Originals.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...

Een ontspannen en toegankelijke Tom Petty-docu (film) | OOR