boek

Spotify: hoe een kleine start-up de muziekindustrie veranderde

Het boek Spotify (subtitel: Hoe Een Kleine Start-up Een Miljardenindustrie Voor Altijd Veranderde) vertelt het jongensverhaal van Daniel Ek en Martin Lorentzon, die een miljardenbedrijf creëerden vanuit een klein kantoor boven een kapperszaak in Zweden.

Tijd, geld en onzekerheid vormden de gebruikelijke hordes en zelfs Steve Jobs gooide zich hoogstpersoonlijk voor de eindstreep, maar ook hij kon niet voorkomen dat deze kleine Zweedse start-up zich zou ontpoppen tot de grootste muziekstreamingdienst van de wereld. Spotify legde bedrijfsmodellen in een houdgreep, verdreef de online-piraterij en maakte muziek toegankelijk voor een mondiaal publiek. Het verhaal wordt verteld door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud, Zweedse onderzoeksjournalisten uit de techwereld, aan de hand van ruim zeventig interviews, afgenomen in Zweden, New York, Los Angeles en Londen. De oprichters van Spotify zelf lieten zich echter niet ondervragen; Spotify is nog altijd verwikkeld in een strijd met Apple en aangezien dit veelvuldig besproken wordt in het boek, zou het voor Spotify niet slim zijn hier openlijk over te praten.

Wel hebben de auteurs gesproken met grote en minder grote namen uit de industrie die Ek en Lorentzon onderweg tegenkwamen in hun rise to glory. Op chronologische wijze wordt het leven van Ek beschreven en alle scènes worden met songtitels als kop aangekondigd, van Alice Cooper tot The Rolling Stones tot 50 Cent. Het narratief wordt niet gepresenteerd als een uit de hand gelopen Wikipedia-pagina, maar als een levensverhaal met menselijke details. Nu weten we bijvoorbeeld dat Ek ervan droomde op tournee te gaan met The Cardigans en dat hij nooit z’n troep opruimde bij z’n eerste kantoorbaantje, tot grote ergernis van zijn collega’s. Bovendien komt de lezer bijzondere onthullingen tegen, bijvoorbeeld over hoe Spotify bijna Tidal en Soundcloud overnam en zélf bijna werd ingelijfd door Google. Een intrigerend verhaal over hoe een hacker uit Rågsved groot werd en de belangrijkste spelverdelers binnen de muziekdistributie wist te verslaan.

SPOTIFY door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud is op 3 maart verschenen bij uitgeverij Kosmos.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...
Yous & Yay over OOR's Eindlijst: 'Nee, dit is geen beste plaat'
interview

Yous & Yay over OOR’s Eindlijst: ‘Nee, dit is geen beste plaat’

‘Wat doe je op een dag?’ Het is de inmiddels beruchte openingsvraag waarmee Yous en Yay, ofwel Sef en Faberyayo, ...

Spotify: hoe een kleine start-up de muziekindustrie veranderde (boek) | OOR