boek

Spotify: hoe een kleine start-up de muziekindustrie veranderde

Het boek Spotify (subtitel: Hoe Een Kleine Start-up Een Miljardenindustrie Voor Altijd Veranderde) vertelt het jongensverhaal van Daniel Ek en Martin Lorentzon, die een miljardenbedrijf creëerden vanuit een klein kantoor boven een kapperszaak in Zweden.

Tijd, geld en onzekerheid vormden de gebruikelijke hordes en zelfs Steve Jobs gooide zich hoogstpersoonlijk voor de eindstreep, maar ook hij kon niet voorkomen dat deze kleine Zweedse start-up zich zou ontpoppen tot de grootste muziekstreamingdienst van de wereld. Spotify legde bedrijfsmodellen in een houdgreep, verdreef de online-piraterij en maakte muziek toegankelijk voor een mondiaal publiek. Het verhaal wordt verteld door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud, Zweedse onderzoeksjournalisten uit de techwereld, aan de hand van ruim zeventig interviews, afgenomen in Zweden, New York, Los Angeles en Londen. De oprichters van Spotify zelf lieten zich echter niet ondervragen; Spotify is nog altijd verwikkeld in een strijd met Apple en aangezien dit veelvuldig besproken wordt in het boek, zou het voor Spotify niet slim zijn hier openlijk over te praten.

Wel hebben de auteurs gesproken met grote en minder grote namen uit de industrie die Ek en Lorentzon onderweg tegenkwamen in hun rise to glory. Op chronologische wijze wordt het leven van Ek beschreven en alle scènes worden met songtitels als kop aangekondigd, van Alice Cooper tot The Rolling Stones tot 50 Cent. Het narratief wordt niet gepresenteerd als een uit de hand gelopen Wikipedia-pagina, maar als een levensverhaal met menselijke details. Nu weten we bijvoorbeeld dat Ek ervan droomde op tournee te gaan met The Cardigans en dat hij nooit z’n troep opruimde bij z’n eerste kantoorbaantje, tot grote ergernis van zijn collega’s. Bovendien komt de lezer bijzondere onthullingen tegen, bijvoorbeeld over hoe Spotify bijna Tidal en Soundcloud overnam en zélf bijna werd ingelijfd door Google. Een intrigerend verhaal over hoe een hacker uit Rågsved groot werd en de belangrijkste spelverdelers binnen de muziekdistributie wist te verslaan.

SPOTIFY door Sven Carlsson en Jonas Leijonhufvud is op 3 maart verschenen bij uitgeverij Kosmos.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré
concert

Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré

Damien Rice had meer verleden dan heden om ten tonele te brengen in Carré. ‘Prachtig, prachtig’, verzuchtte het publiek. Maar ...

Spotify: hoe een kleine start-up de muziekindustrie veranderde (boek) | OOR