concert

Tame Impala viert zijn debuut bij een ondergaande zon

Is het al tijd voor een anniversary, ja? Met zijn tien jaartjes kan InnerSpeaker amper voor nostalgie door, maar Kevin Parker wilde de verjaardag van zijn debuut met Tame Impala (eigenlijk al vorig jaar) toch niet stilletjes voorbij laten gaan. Onlangs verscheen er al een 4LP-tellende boxset, woensdag kwam daar een livestreamshow bij: InnerSpeaker integraal vanuit de Wave House-studio in Australië. In feite een huisfeestje, want sinds Parker 2,3 miljoen neertelde voor het pand met uitzicht op de Indische Oceaan, mag hij het zijn thuis noemen. En ja, we were invited.

De band staat er woensdagavond hetzelfde bij als in 2009, toen het album in deze studio werd opgenomen (eerdere klanten: Beastie Boys, Fat Boy Slim, Eddie Vedder). Overal kleedjes, kabels en pedalen op de vloer, zongebruinde Aussies op blote voeten, opgesteld in een kringetje met flesjes bier op hun versterkers. Het enige verschil met toen is dat er nu cameramensen bij zijn, die hun best doen om niet over de muzikantenzooi te struikelen. Als de muziek psychedelisch dreigt te worden (en dat is nogal eens op InnerSpeaker), schroeven zij een caleidoscopische lens voor hun camera en zien we Kevin opeens in vijfvoud over het scherm tollen, trippy!

Het heeft wel wat, deze aanpak. Een openbare repetitie van een band die zich als festivalheadliner graag verstopt achter visueel geweld. Wat ook fijn is: Kevin Parker heeft een uur lang zijn Fender vast. Even Tame Impala zonder discobeats, synthesizers of vocoder. De man die machtige stonerriffs weet te bouwen (Desire Be Desire Go), vulkanen kan laten uitbarsten (Lucidity) en met zijn phaserpedaal de verste uithoeken van de psychedelische muziek verkent (Solitude Is Bliss) is het nog niet verleerd, zo blijkt. Zijn laatste platen zijn fraai, vol met productionele ear candy, maar als je hem zo bezig ziet, weet je weer wat een gitaarheld hij eigenlijk is.

Met wat extra solo’s weten hij en zijn band een uur te vullen met de elf inmiddels klassieke tracks. Ondertussen zien we de zon in de oceaan zakken, kleuren de heuvels rondom het pand zwart en wordt de trippy lens er steeds vaker bijgehaald. Wát een locatie. Het is allemaal zo bedwelmend dat je overweegt toch maar die 10th Anniversary Reissue-boxset aan te schaffen. Of anders wel het kleedje met de albumhoes, tactisch in het midden van de studio geplaatst en onder de livestream te koop. Desire be? Desire go. Want dit soort feestjes zijn er natuurlijk ook om geld te verdienen aan oude successen. En iemand heeft nog 2,3 miljoen op te halen.

Maar laten we InnerSpeaker: Live from Wave House niet wegzetten als geldklopperij. Een waarschijnlijker scenario: Kevin Parker kocht het pand in september 2020, voelde de nostalgie opborrelen, besloot een paar maanden na de verjaardag van zijn debuut alsnog een feestje te vieren en dacht: wat als we de plaat nou gewoon eens híer gaan spelen. Terug naar 2010. Daarmee toonde Tame Impala zich weer even nadrukkelijk een bandje. Een term waarmee je anno 2021 een horde woeste Twitteraars op je afroept (want kleinerend voor muzikanten) maar hier toch even zeer toepasselijk.

Gezien: 21 april 2021, livestream via Moment House

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

Tame Impala viert zijn debuut bij een ondergaande zon (concert) | OOR