nieuws

Keith Reid (76) van Procol Harum overleden

Song- en tekstschrijver Keith Reid van Procol Harum is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij richtte de band in 1967 op met onder anderen zanger Gary Brooker en schreef mee aan de grootste successen van de Britse band.

Foto Gijsbert Hanekroot (1970, Hilton Amsterdam)

Reid en Brooker werden eind 1966 aan elkaar voorgesteld en vormden meteen een gouden combi; Reid kwam met de teksten en Brooker zette ze op muziek. Met hun eerste single scoorde de band meteen een wereldhit in 1967: A Whiter Shade Of Pale, met zijn fameuze psychedelische (en onbegrijpelijke) tekst. En grotere hit zou de band nooit meer hebben, al zouden Brooker en Reid nog zeker tien albums lang bewijzen dat ze meer waren dan one hit wonders.

Toen Procol Harum in 1977 het bijltje erbij neergooide, kwam de tekstschrijver zonder werk te zitten. Na een paar jaar als rockmanager gewerkt te hebben, verhuisde hij begin jaren tachtig naar New York, waar hij zijn oude beroep weer oppakte en songteksten wist te slijten aan Amerikaanse artiesten als Jeff Healey en Felix Cavaliere. Zijn grootste succes boekte hij voor een Australiër: John Farnham. You’re The Voice (1986) is daar nog steeds de bestverkochte single aller tijden.

Keith Reid overleed in Londen aan de gevolgen van kanker. Zijn songschrijfpartner Gary Brooker kwam vorig jaar te overlijden, eveneens op 76-jarige leeftijd.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Keith Reid (76) van Procol Harum overleden