nieuws

Keith Reid (76) van Procol Harum overleden

Song- en tekstschrijver Keith Reid van Procol Harum is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij richtte de band in 1967 op met onder anderen zanger Gary Brooker en schreef mee aan de grootste successen van de Britse band.

Foto Gijsbert Hanekroot (1970, Hilton Amsterdam)

Reid en Brooker werden eind 1966 aan elkaar voorgesteld en vormden meteen een gouden combi; Reid kwam met de teksten en Brooker zette ze op muziek. Met hun eerste single scoorde de band meteen een wereldhit in 1967: A Whiter Shade Of Pale, met zijn fameuze psychedelische (en onbegrijpelijke) tekst. En grotere hit zou de band nooit meer hebben, al zouden Brooker en Reid nog zeker tien albums lang bewijzen dat ze meer waren dan one hit wonders.

Toen Procol Harum in 1977 het bijltje erbij neergooide, kwam de tekstschrijver zonder werk te zitten. Na een paar jaar als rockmanager gewerkt te hebben, verhuisde hij begin jaren tachtig naar New York, waar hij zijn oude beroep weer oppakte en songteksten wist te slijten aan Amerikaanse artiesten als Jeff Healey en Felix Cavaliere. Zijn grootste succes boekte hij voor een Australiër: John Farnham. You’re The Voice (1986) is daar nog steeds de bestverkochte single aller tijden.

Keith Reid overleed in Londen aan de gevolgen van kanker. Zijn songschrijfpartner Gary Brooker kwam vorig jaar te overlijden, eveneens op 76-jarige leeftijd.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement
bij een half jaar

Krijg een gratis lp-pakket bij je OOR-abonnement

Neem nu een halfjaar- (€34) of jaarabonnement (€66,95) op OOR en kies je eigen doldwaze muziekpakket uit. We hebben de ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Bestel de nieuwe OOR, met Queens Of The Stone Age, Christine And The Queens, Noel Gallagher, Altın Gün, Brutus & ...

Keith Reid (76) van Procol Harum overleden (nieuws) | OOR