overleden

Tom Verlaine (73) van Television overleden

Television-frontman Tom Verlaine is op 73-jarige leeftijd overleden. Zijn dood werd zaterdagavond bekendgemaakt door Jesse Paris Smith (dochter van Patti Smith) via The New York Times. De zanger en invloedrijke gitarist zou zijn overleden na een korte ziekte.

Met Television, in 1973 opgericht in New York, maakte Verlaine twee briljante albums vol zinderend en kronkelend gitaarwerk: het klassieke Marquee Moon (1977) en Adventure (1978), later nog gevolgd door een titelloze reünieplaat (1992).

De invloed van de gitarist Tom Verlaine, wellicht de enige echte gitaarheld van de punkgeneratie, hield veel langer aan dan het commerciële succes van zijn band. Met zijn dynamische, ruimtelijke spel ontwikkelde hij een totaal nieuwe gitaartaal.

Verlaine zette zich af tegen het gierende, veelal op blues gebaseerde power play dat de jaren zeventig domineerde. Zijn invloed is onmiskenbaar bij nakomelingen als R.E.M., Echo & The Bunnymen, U2 (The Edge is fan) en The Smiths (Johnny Marr ook).

Naast Television hield Verlaine er een integere maar bescheiden solo-carrière op na. Hij dook als gitarist door de jaren heen ook geregeld op bij Patti Smith, met wie hij in de seventies een relatie had. Zijn laatste soloplaat Around bracht hij uit in 2006.

Openingsfoto: Television in 1977 met Tom Verlaine als tweede van rechts.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Oliver ...
De nieuwe <span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

De nieuwe OOR is uit! Met U2 (exclusief!), Sophie Straat, Inhaler, Orbital, Roger Waters, Naaz, Lankum, The Vices, The Beach ...
Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré
concert

Damien Rice zoekt voorzichtig nieuwe wegen in Carré

Damien Rice had meer verleden dan heden om ten tonele te brengen in Carré. ‘Prachtig, prachtig’, verzuchtte het publiek. Maar ...

Tom Verlaine (73) van Television overleden (overleden) | OOR