oorwoord

Terug naar 1982, het jaar waarin 'De Bom' barstte

Het zal hoogstens nog antiquarisch te vinden zijn, maar diep in de jaren negentig schreef ik samen met mijn toenmalige OOR-collega’s Pieter van Adrichem en Roy Mantel een boek(je). Klare Taal heette het, met als pay-off 15 Jaar Nederlandstalige Rock. Klinkt encyclopedisch, maar het was vooral een bundel interviews met – zo sprak het voorwoord – ‘de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandstalige rockmuziek’.

En dat liep van Normaal via ‘Doe Maar en hun tijdgenoten’ (Het Goede Doel, Toontje Lager, Frank Boeijen) en de ‘post-wave-sector van medio jaren tachtig’ (De Div, MAM) tot ‘de Grote Drie van de jaren negentig’: Tröckener Kecks, De Dijk en The Scene. Bij wijze van verstrooiing liep er op alle pagina’s een tijdlijn (1979-1994) mee met feitjes en weetjes. Het was een aandoenlijk boekje: dun, incompleet en eigenlijk volstrekt niet ‘urgent’ of zelfs maar noodzakelijk. Een verkoopsucces werd het dan ook niet. En hoezo eigenlijk die ‘15 jaar’?

Goed, voordat dit stukje grijnzend wordt opgepikt door Twitter-account How Can I Make This About Me?: snel vooruit naar 2021. Het jaar waarin Nederlandstalige pop ineens populairder leek dan ooit. Léék ja, want ik ben er nog niet uit hoe serieus we nou, bijvoorbeeld, die top 10 van de 3voor12 Song van het Jaar moesten nemen. U weet wel, die lijst die vroeger vaak een onverwacht spannende staalkaart bood van culthits uit alle windstreken. Afgelopen jaar telden we in de top 10 driemaal Froukje, driemaal Goldband en verder S10, Antoon, Chef’Special en Måneskin. Niks mis mee, maar ik krijg er altijd visioenen bij van enthousiast gemobiliseerde fanclubs en Instagramvolgers.

Gelukkig hebben ‘wij van OOR’ een reputatie hoog te houden als het gaat om het sceptisch benaderen van Nederlandstalig hoogtij. Neem nou 1982, het jaar waarin De Bom barstte en ‘pop in je moerstaal’ en ‘Hollanditis’ gevleugelde termen werden. Precies 40 jaar geleden. In deze grotendeels rood-wit-blauwe OOR kijken we er uitgebreid op terug, al leggen we uiteraard ook een lijntje naar nu, door Goldband – diezelfde, ja – een prikkelende luistertest vol Nederlandstalige pop voor te schotelen. Where were you in ’82?

Bestel de nieuwe OOR!

Klik hier voor onze webshop.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...
Dark Matter
rock
Pearl Jam

Dark Matter

Pearl Jam lijkt er weer zin in te hebben. De laatste door de pandemie uitgestelde Gigaton-shows werden vorig jaar nog ...

Terug naar 1982, het jaar waarin 'De Bom' barstte