film

Mick Jagger geeft 'The Burnt Orange Heresy' schwung

Het had een van de eerste bioscoopreleases van 2021 moeten worden, maar vanwege de lockdown komt de stijlvolle kunstwereldthriller The Burnt Orange Heresy van regisseur Giuseppe Capotondi nu digitaal uit. Dat is niet alleen jammer omdat vrijwel elke film natuurlijk het best tot zijn recht komt op het grote doek, maar ook omdat de film voor het eerst in lange tijd een substantiële filmrol van Rolling Stones-frontman Mick Jagger naar de filmhuizen had kunnen brengen. 

Jagger was sinds een uncredited cameo in de misdaadfilm The Bank Job uit 2008 niet meer in een speelfilm te zien, maar heeft sinds de jaren zeventig een alleraardigste carrière als karakteracteur opgebouwd. Met als meest uit het oog springende rol die van een trippende rockster in de hallucinante gangsterfilm Performance uit 1970. Ook in deze film doet hij het allesbehalve onverdienstelijk, al is zijn rol kleiner dan dat je op basis van de plotsynopsis zou verwachten.

De rockster draaft op als kunsthandelaar Cassidy, die kunstcriticus James (Claes Bang, uit filmhuishit The Square) samen met diens vriendin Berenice (Elizabeth Debicki uit Widows en Tenet) uitnodigt op zijn landhuis in Italië met een bijzonder voorstel. Hij kan James aan een exclusief interview helpen met de legendarische kunstenaar Debney (Donald Sutherland), die er een kluizenaarsbestaan op nahoudt en al jaren geen nieuw werk meer heeft geproduceerd. Met als enige voorwaarde dat James een van Debney’s onbekende werken meeneemt. 

Zonder iets te willen spoilen, is Jagger’s aandeel in de film beperkt, maar de scènes die hij heeft, geeft hij een bepaalde schwung mee die de rest van deze verder helaas wat bloedeloze film geen kwaad zou doen. Aan Bang, Debicki en Sutherland – respectievelijk twee rijzende sterren en een altijd betrouwbare ouwe rot in het vak – ligt dat overigens ook niet, die zetten drie prima rollen neer. Helaas worden ze tegengewerkt door het nogal stroeve scenario, gebaseerd op een boek van Charles Willeford uit 1971, dat de spanning nooit op het niveau waarop je met een dergelijke premisse hoopt weet te brengen. 

In plaats van normale gesprekken te voeren, spreken de personages bijna uitsluitend in cryptische raadsels of semi-gevatte oneliners, die stuk voor stuk de aandacht vestigen op de constructie van het verhaal. Zo verzucht James ‘Ah, daar is onze eerste ruzie’ als hij en Berenice, u raadt het nooit, voor het eerst ruziën. Gooi daar bovenop een openingsmonoloog die zo doorzichtig de thematiek uitspelt dat de afloop zich bijna direct al laat raden en je hebt een film die zich vooral erg gelukkig mag prijzen met zijn charismatische cast.

‘The Burnt Orange Heresy’ is nu te zien op Picl en vanaf 5 februari ook op andere streamingdiensten. Kijk hier voor meer informatie.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Altin Gün: Turks erfgoed voor een nieuwe generatie
interview

Altin Gün: Turks erfgoed voor een nieuwe generatie

Op hun nieuwe plaat Yol slaat het Amsterdams-Turkse collectief onmiskenbaar nieuwe paden in. In gesprek met de kopstukken van een ...
Recensie: 'Carnage' haalt het beste in Cave naar boven
track by track

Recensie: ‘Carnage’ haalt het beste in Cave naar boven

Carnage (Bloedbad) borduurt in zekere zin verder op het muzikale procedé achter Ghosteen. Tegelijkertijd zijn de nummers veel rustelozer ...
Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!
abo-actie

Voor slechts 2,95 euro lees je alles van OOR digitaal!

Neem nu een abonnement op OOR.NL Premium en krijg de eerste maand gratis! Daarna betaal je €2,95 per maand (maandelijks ...

Mick Jagger geeft 'The Burnt Orange Heresy' schwung (film) | OOR