nieuws

The Residents-oprichter Hardy Fox (73) overleden

Hardy Fox, medeoprichter en creatief brein van kunstcollectief The Residents, is op 73-jarige leeftijd overleden. Een aantal jaar geleden werd er bij Fox een hersentumor vastgesteld.

Fox, beter bekend als Chuck, was de hoofdcomponist, producer en engineer van de groep. In een persbericht op de website van The Residents wordt hij herinnerd: ‘De invloed van Fox op The Residents was onuitwisbaar. Zonder enige formele opleiding was zijn muzikaliteit toch uniek, verfijnd en vruchtbaar. Gezegend met een vitaal gevoel voor esthetiek, een scherp oor en een voortreffelijke liefde voor het absurde, was Hardy’s glimlachende gezicht een constante bron van vreugde voor de mensen om hem heen. Hij zal gemist worden.’

Sinds hun oprichting in 1969 hielden de leden van The Residents hun identiteit verborgen. Toen Fox in 2015 uit de band stapte, onthulde hij dat hij medeoprichter en hoofdcomponist van de band was. Onder zijn leiding brachten The Residents meer dan zestig platen uit, van avantgardistische popmuziek tot surrealistische, conceptuele werken tot meer toegankelijk en commercieel werk. De band stond ook bekend om hun liveshows, waarbij de leden optraden met oogbalmaskers en hoge hoeden.

Naast zijn werk met The Residents bracht Fox ook enkele soloalbums uit onder namen als Charles Bobuck, Combo de Mechanico, Sonica de la Noche, Chuck en TAR.

‘Zoals Marcel Duchamp dada maakte, zo maakt The Residents muziek: met spookachtige geluiden, vervormde zang en richtingloze stukken,’ schreef OOR over The Residents, toen zij vorig jaar een verrassingsoptreden tijdens Le Guess Who gaven. De hele recensie lees je hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)
5 jaar geleden
SOUNDGARDEN

In memoriam: afscheid van Chris Cornell (1964-2017)

De stem van Chris Cornell bewijst in de filmpjes nog steeds waarom hij tot de beste rockzangers van onze moderne ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...

The Residents-oprichter Hardy Fox (73) overleden (nieuws) | OOR