nieuws

Zanger Chris Bailey (65) van The Saints overleden

The Saints-zanger Chris Bailey is op 65-jarige leeftijd overleden. De band meldt via Facebook het overlijden van de Iers-Australische zanger, die al jaren in Haarlem woonde. ‘Chris leidde een leven gevuld met poëzie en muziek en strandde op een zaterdagavond’, staat in het statement. Die laatste zin is een verwijzing naar de punkklassieker (I’m) Stranded.

Bailey en The Saints waren de eersten die vanuit de Australische underground de wijde wereld in trokken. Van dit pionierswerk profiteerden landgenoten als The Birthday Party, The Triffids en The Church. Voor mensen als Nick Cave, Bob Geldof en Sonic Youth behoorde de band tot de meest invloedrijke punkbands.

Het visitekaartje (I’m) Stranded speelden ze al in 1974. Het nummer verscheen op single in 1976 en bezorgde The Saints een deal met EMI, maar ondanks de gehypte pers werd het gejuich nooit massaal. In de punkscene bleven The Saints outsiders, zeker toen de band zich onder leiding van Bailey manifesteerde als ruimdenkende band, waarin punk-, pop-, folk- er rhythm & blues-lijnen samenkwamen.

De waardering voor hun albums (I’m) Stranded (’77), Eternally Yours (’78) en All Fools Day (’86) is niettemin nog altijd groot. De verzamelaar All Times Through Paradise (2011) is een mooie instapper, lees hier onze recensie. In 2012 verscheen het laatste album King Of The Sun, daarnaast maakte Bailey een handvol soloalbums. Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.

Foto: Elisabet Corlin (CC). Chris Bailey (onder) met bandleden Peter Wilkinson en Caspar Wijnberg in Amsterdam, 2006.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment
Elftal

OOR Elftal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen volgens de redactie. Dit is ...
Coldplay bezorgt zelfs de grootste cynici een glimlach
concert
Coldplay

Coldplay bezorgt zelfs de grootste cynici een glimlach

Tijdens hun Music Of The Spheres-wereldtour doet Coldplay dit jaar Nederland niet aan. De fans in de Benelux worden dit ...

Zanger Chris Bailey (65) van The Saints overleden (nieuws) | OOR