nieuws

Tien tragische ongelukken on the road

Op 27 maart wordt de muziekwereld opgeschrikt door het verschrikkelijke nieuws dat het Britse slackerduo Her’s omgekomen is bij een auto-ongeluk. Tijdens een Amerikaanse tour komt het busje waarin de band zit in botsing met een spookrijder, met fatale gevolgen voor zowel de band en hun tourmanager als de spookrijder. Ongelukken in het verkeer komen altijd voor en helaas zijn de heren van Her’s niet de eersten die het in de muziekwereld overkomt. In dit artikel staan wij stil bij een aantal van de meest verdrietige ongevallen on the road. En in de lucht.

Viola Beach
De bandleden van Viola Beach waren 19, 20 en 27 jaar oud toen in Zweden het noodlot toesloeg. De Engelse band rijdt vanaf een show op het Zweedse Where Is The Music?-festival naar het hotel in Stockholm als een brug openstaat. In plaats van te stoppen rijdt manager Craig Tarry dwars door twee slagbomen zo het ijskoude water in. Niemand van de inzittenden overleven het ongeval. Het onderzoek naar het ongeluk wijst uit dat een van de elektronische verkeersborden, dat aangaf dat de brug openstond, defect is. Echter waren er dan nog meerdere waarschuwingstekens aanwezig die wel werkten.

John Denver
De zanger van Leaving On A Jet Plane (de tragische ironie) en Take Me Home, Country Roads sterft als het vliegtuig dat hij zelf bestuurt neerstort. De zanger was bezig met het maken van een aantal touch-and-go landings toen hij met zijn vliegtuig in Monterrey Bay crashte. Op het moment van vliegen was Denver niet geautoriseerd om te vliegen wegens een eerdere ontzegging wegens alcoholmisbruik. Toch stapte John Denver 12 oktober 1997 in het vliegtuig.   

Otis  Redding
Op 10 december 1967 stapt Otis Redding in een privévliegtuig om in Cleveland een televisie-optreden te doen. Kort na het opstijgen stort het vliegtuig neer in een klein meer op slechts een paar kilometer afstand van de startbaan. Zeven van de acht inzittenden overleven het ongeval niet, waaronder Redding zelf. Sitting On A Dock Of The Bay, een van de nummers die Otis op dat moment aan het opnemen was, werd postuum zijn grootste succes. Het gefloten intermezzo, op een plek waar nog een tekst geschreven had moeten worden, is misschien juist vanwege dit verhaal een cruciale toevoeging aan de monsterhit.

Lynyrd Skynyrd
Onderweg van Greenville in South-Carolina, naar Baton Rouge in Louisiana, raakt de brandstof op van het vliegtuig waarin de band Lynyrd Skynyrd zit. De piloten besluiten tot een noodlanding op een kleine landingsbaan in een weiland, maar dit mislukt. Het gevolg; het vliegtuig klapt tegen een boom en breekt in stukken. Onder andere zanger Ronnie van Zant, gitarist Steve Gaines en achtergrondzangeres Cassie Gaines komen om, de rest van de band wordt naar het ziekenhuis gebracht. De cover van het drie dagen eerder uitgebrachte album Street Survivors wordt aangepast naar een versie waarop de band niet omringt is door vlammen. Het verschrikkelijke ongeluk is een van de redenen waarom de band uit Florida wordt gezien als de unluckiest band alive.

Tim Nieburg
Wie het nummer Kennedy op Faberyayo’s mixtape Het Grote Gedoe 2: Angst + Walging luistert hoort aan het eind van de track de MC die de nummers aan elkaar praat, zeggen: ‘Dj Stormsteeg, rest in peace. Je weet dat ik van je hou.’ De DJ die hiermee bedoeld wordt is Tim Nieburg, een van de huis-dj’s van De Balie en Cox. Ook draaide Nieburg meermaals op festivals als Appelsap en Dekmantel en was hij nauw betrokken bij verschillende toneelgroepen. Op 17 juli 2014 stapt de DJ in vlucht MH17 om met zijn vriendin op vakantie te gaan. De nationale ramp die volgt, behoeft geen verdere toelichting.

Razzle
In de onlangs uitgekomen biopic The Dirt wordt aandacht besteed aan het tragische ongeluk waarbij Hanoi Rocks-drummer Razzle het leven laat. Strontlazarus in de auto stappen met de even zo dronken Vince Neil om nog even naar de slijterij te rijden, er was immers nog niet genoeg alcohol genuttigd. Levensgevaarlijk, dat blijkt maar weer. Het wrange aan het ongeluk is dat Neil, die dronken achter het stuur zit, er nog redelijk vanaf komt, terwijl zijn bijrijder het met zijn leven moet bekopen. De keerzijde van het soms zo geromantiseerde rock & roll-bestaan.

Aaliyah
R&B-ster, Aaliyah was net klaar met het filmen van haar clip voor Rock The Boat op de Bahamas. Het vliegtuig waarin de zangeres stapt is waarschijnlijk overbelast, waardoor kort na opstijgen niet voorkomen kon worden dat ze neerstorten. De zangeres die ook bekend was als de ex-vrouw van R. Kelly, die met haar trouwde toen ze pas 15 jaar oud was, stierf op 22-jarige leeftijd.

Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson
The day the music died zong Don McLean in American Pie. Op 3 februari 1959 stort het vliegtuig waarin Holly, Valens en Richardson zaten neer, waarbij de drie muzikanten om het leven kwamen. Als absolute grootheden binnen de rock & roll was het sterven van het drietal een bijna nationale tragedie in de Verenigde Staten. De oorzaak van de crash is waarschijnlijk het slechte weer, waardoor het vliegtuig waarin het drietal zit naar de grond gaat. Alle vier de inzittenden (de muzikanten en de piloot) komen om.

Solomon Burke
Geen crash, wel een ongelukkig voorval onderweg. Na het album Hold On Tight, met onze nationale trots De Dijk, te hebben opgenomen, keert Burke terug naar Amerika. Voor de releaseshow in Paradiso werd de corpulente zanger en dominee weer ingevlogen. De bestemming wordt echter niet bereikt. In het vliegtuig overlijdt de zanger, waarschijnlijk door natuurlijke oorzaken en op Schiphol wordt het soulicoon doodverklaard.

Lisa ‘Left Eye’ Lopes
De zangeres van TLC, die solo ook optrad en een hit had met Never Be The Same Again met Mel C, sterft op 25 april 2002 tijdens een auto-ongeluk. In Honduras, waar Lopes een maand van bezinning hield, stapte de artieste met zeven anderen in de auto verongelukt. Lisa is de bestuurder van de auto en verliest de macht over het stuur. Enkel Lopes overleeft de klap niet. Postuum kwam nog het album Eye-Legacy uit en toerde TLC met Lisa op de televisieschermen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

The Libertines
Club OOR
The Libertines

The Libertines

Lees alle inter­views, achter­grond­verhalen, recensies, columns en agenda­tips van OOR nu ook op OOR.NL. Exclusief voor abonnees. ABONNEE EN WIL ...
John Mayer biedt een warme deken in Ziggo Dome
concert

John Mayer biedt een warme deken in Ziggo Dome

Nieuw werk van popster John Mayer komt mondjesmaat. Sinds zijn laatste bezoek, twee jaar geleden, zijn er drie nieuwe singles ...
OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen
nieuws

OOR viert zijn 1000e editie! Een historie in honderdtallen

Duizend bommen en granaten, het is zover! Zo luidde ongeveer de vreugdekreet afgelopen zomer, toen een vage notie (‘Zouden we ...

Tien tragische ongelukken on the road (nieuws) | OOR