10 jaar dood

Tip: Harry Muskee herdacht met docu 'Talkin' Blues'

Nederpoplegende Harry ‘Cuby’ Muskee overleed dit weekend tien jaar geleden. Sinds de vroege jaren zestig was hij frontman van Cuby + Blizzards en de belangrijkste pleitbezorger van de blues in ons land. Met de nieuwe documentaire Talkin’ Blues wordt hij zondag op NPO 2 extra herdacht.

Foto Rudy Leukfeldt

Harry Muskee overleed op maandag 26 september 2011 in zijn woonplaats Rolde. Bijna vijftig jaar eerder begon zijn carrière, toen gitarist Eelco Gelling een zanger zocht voor een nieuwe band en geimponeerd was door Harry en zijn encyclopedische kennis van all thing blues.

In 1966 verscheen Desolation, het debuutalbum van Cuby + Blizzards. In Hitweek en Aloha verschenen spannende verhalen over de boerderij in Grolloo van waaruit de band opereerde. De hippie-enclave werd een bedevaartsoord voor weirdo’s uit alle uithoeken van het land, waaronder Herman Brood.

Met Brood op piano maakten Cuby + Blizzards het meest legendarische album Groeten Uit Grollo (1967). Ze scoorden hits als Another Day Another Road, Window Of My Eyes en Appleknockers Flophouse en groeide uit tot een internationale topband, tot

In de nieuwe documentaire gaat televisiemaker Jan Douwe Kroeske op zoek naar de nalatenschap van de man die het Nederlandse muzieklandschap een ander aanzien gaf; leeft het werk van Muskee nog? Wat zocht hij in de blues? En kan zijn werk een nieuwe generatie muzikanten inspireren?

Onder andere blueskenner Johan Derksen, weduwe Douwina Oosterhof, Golden Earring-zanger Barry Hay en de mannen van de DeWolff komen aan het woord.

TALKIN’ BLUES is zondag 26 september om 20.35 uur te zien op NPO 2 extra. Lees hier OOR’s volledige in memoriam uit 2011.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen
abo-actie

Word nu lid van OOR en stel je eigen vinyl- of cd-pakket samen

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Shame, ...
Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis
concert

Nick Cave en Warren Ellis in Carré: God is in het huis

Nu de concerten na twintig lange maanden weer op gang komen, staan Nick Cave en Warren Ellis vooraan in de ...
ABBA deelt 'Just A Notion', de nieuwe single van 'Voyage'
luisteren

ABBA deelt ‘Just A Notion’, de nieuwe single van ‘Voyage’

Na de eerdere singles 'I Still Have Faith In You' en 'Don’t Shut Me Down' heeft ABBA opnieuw een nummer van ...

Tip: Harry Muskee herdacht met docu 'Talkin' Blues' (10 jaar dood) | OOR