tips

Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen

Kerstboom, knipperlichtjes, een klauterende kerstman tegen de gevel en dan alleen nog… de muziek! Rond deze tijd van het jaar wenden we ons al jaren tot OOR’s eigen kerstman Oscar Smit, die al kerst-promo’s zit te checken als u nog boven de barbecue hangt. Hier zijn tips voor een originele, smaakvolle en gegarandeerd Michael Bublé-loze decembermaand.

De meest originele kerstplaat komt dit jaar uit eigen land. Met Gloria zorgen de tweelingzussen van Clean Pete voor het allereerste Nederlandstalige indiekerstalbum, aldus hun label Excelsior. De helft van Gloria bestaat uit eigenwijze vertalingen van bekende kerstnummers. Zo wordt Let It Snow vertaald als Oh Het Sneeuwt en is Santa Baby veranderd in Lieve Kerstman. Hiernaast een aantal stemmige duetten met vocalisten als Lucky Fonz III, Anne Soldaat en Ruben Hein.

Opvallend is dat veel van deze jonge artiesten verlangen naar een ouderwets feest met open haard en rode wijn. Dan zit je ook goed met Yulesville!, een 33 tracks tellende compilatie met muziek variërend van doowop tot rockabilly uit de periode 1950-1963. De titelsong is een jazzy spoken word-nummer, dat ook terug te vinden is op Merry Luxmas – It’s Christmas In Crampsville, een door The Cramps samengestelde verzamelaar met 33 zeldzame rock & roll-, doowop- en bluessingles. Bekendste namen zijn Paul Anka en The Four Seasons. Vooral veel van de onbekende tracks zijn geweldig, zoals het curieuze Christmas In The Congo van The Marquees.

Van rock & roll naar punk is een kleine stap. Op Punk Rock Christmas 2 staan vooral Amerikaanse acts, zoals MDC, Reagan Youth en Johnny Thunders. Te gek is het snelle Ramones Christmas van The Queers en natuurlijk een echt punky cover van de Kinks-klassieker Father Christmas door Parasites. Het origineel is te vinden op A Very Cool Christmas, een dubbelaar met vooral ‘eigentijdse’ popmuziek plus een aantal oude soul- en r&b-songs. Er zijn bijdragen van bijvoorbeeld Bryan Adams, The Dandy Warhols en Elliott Smith, maar ook van Kurtis Blow en Marvin Gaye. Lekker apart is Walkin’ Round In Women’s Underwear van de komiek Bob Rivers.

En dan zijn er natuurlijk weer de jaarlijkse vinylsingles van het Amsterdamse label Snowflakes. Ditmaal zijn het er drie. Us And Them is een eigentijds Zweeds folkduo dat rustige gitaarsongs speelt, zoals Winter van Tori Amos. Livingmore is een rockband uit Los Angeles. Ze gebruiken veel sleebellen, altijd goed, zoals in hun akoestische versie van Winter Wonderland. Uit Parijs komt het trio Superbravo. Die zitten in de semi-elektronische hoek en dat is goed te horen in La Nuit, met de in dromerig Frans zingende zangeres.

Uit onverwachte hoek komt A Prog Rock Christmas. Kopstukken uit de (prog)rockscene, zoals Martin Turner (Wishbone Ash), Kasim Sulton (Todd Rundgren) en Sonja Christina (Curved Air) doen de traditionele kerstsongs. De verrassing hier is Thijs van Leer, die Christmas Song van Jethro Tull covert. Tot slot Christmas Island. Dit fameuze album uit 1987 van de dit jaar overleden Leon Redbone is opnieuw uitgebracht. Geniet van zijn donkerbruine stem en arrangementen vol Hawaii-gitaren, zoals Frosty The Snowman, een duet met de eveneens in 2019 overleden Dr. John.

Lees ook

Op zoek naar een cadeau voor je indierock-echtgenoot, postpunkmoeder, Iron Maiden-vader of Billie Eilish-nichtje? We’ve got you covered. OOR selecteert de mooiste muziekcadeaus voor december. Check hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Blauwe Vear
album
Jack Poels

Blauwe Vear

‘Een Americana-album uit America’, zo noemt de trotse labeleigenaar het. Een ex-Limburger die het ook was opgevallen dat zanger-liedjesschrijver Jack ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...

Kerstmuziek, maar dan leuk: 8 albums voor fijne feestdagen (tips) | OOR