tips

Tips voor Best Kept Secret 2024: OOR gidst je door de line-up

Het festivalstrandje aan het Victoriameer is aangeharkt en alle foodtrucks staan waterpas. De Beekse Bergen is klaar voor de tiende editie van Best Kept Secret: drie dagen propvol indie, rock en dance – met (hopelijk) de zon op je kop en het zand tussen de tenen. Neem blarenpleisters mee voor een pelgrimstocht langs de vele podia.

De headliners

Blijkbaar is de headlineset van The Chemical Brothers vorig jaar zo goed bevallen dat Best Kept Secret het deze editie aandurft met twéé danceacts op koppositie: Disclosure mag pop- en danceliefhebbers op vrijdag proberen te verbroederen en Justice knalt er zondag op los met gouwe ouwe electro- en housestampers. Geen knoppeneiland, wel een rauwe strot: Paolo Nutini. Met ruim vijftien jaar ervaring – we zagen de moderne soulman op zo’n beetje elk Nederlands festival – een trefzekere afsluiter voor de zaterdag.

Verwacht hoogtepunt

Het wordt dringen als grande dame PJ Harvey aantreedt, stiekem de échte headliner van deze editie. Haar plek in tentpodium Two doet vermoeden dat een intieme setting wenselijk is, dus maak je maar op voor folky Polly, met de nadruk op haar laatste album I Inside The Old Year Dying. Al sluit ze festivalsets vaak genoeglijk af met een blokje hard rocking Polly. Ook in de tent: Slowdive, de dreampopact die tien jaar geleden zijn comeback maakte in deze tent en stilletjes uitgroeide tot onvervalste festivalhit.

Ongecompliceerd feesten

Dat doen we bij Amyl And The Sniffers. De Australische punkers zien eruit alsof ze zo bij de campingbarbecue zijn weggeplukt. Amyl is doorgaans gehesen in een maliënkolderbikini (dat lees je goed) en heeft een bak energie waar een topsporter niet tegenop kan. Feest is het doorgaans ook bij Viagra Boys. De Zweden hebben hun buiken alvast met factor 50 ingesmeerd en zijn er klaar voor hun totaal gestoorde teksten over ons uit te storten. En dan nog Sprints, Ierse postpunkers, ze kwamen met misschien wel het meest explosieve album van 2024 en we weten dat hun optredens minstens zo explosief zijn.

Rotterdam, make it happen

Uiteraard sla je ook Tramhaus niet over. Twee jaar geleden beleefden ze hier hun grote festivaldoorbraak in een uit elkaar knallende Casbah-tent, inmiddels zijn de Rotterdammers uitgegroeid tot festivalsensatie en mogen ze de veel grotere Two afbreken. En vergeet ook stadsgenoten Library Card niet, op de OOR-redactie liefkozend de Nederlandse Dry Cleaning genoemd. Ze hebben recent een ongekend sterk debuut gedropt en bewijzen zich momenteel in de kleine zalen als evenzo sterke liveact.

De vloer op

DJ St. Paul claimt zijn eigen plek op het festivalterrein met The Floor, waar hij wederom een hoop mooi volk over de vloer krijgt. Naast zijn ludieke B2B-dj-set met die ándere St. Paul (van The Broken Bones), komt ook Roxeanne Hazes draaien. Het schijnt haar dj-debuut te zijn, dus laten we hopen dat haar Grimes/Coachella-ellende bespaard blijft. Ondertussen maakt de echte raver zich op voor de nachtelijke set van KI/KI, een van de hipste namen uit de mondiale clubwereld en uithangbord van een opmerkelijke revival: de grote herwaardering van trance.

Nog heel even ‘secret’

Na de release van hun debuutalbum staat de Britse indieband English Teacher op het punt mondiaal te ontploffen. Pak hun optreden dus zeker mee: dit wordt een grote en dan kan jij straks mooi zeggen dat je ze al zag voor de grote doorbraak. De Britse rockband The Mysterines is ook zo’n must-hear (en must-see!). Tijdens Best Kept Secret komt hun album Afraid Of Tomorrows uit, met daarop een goddelijke cocktail van morsige ingrediënten die schurend en knarsend onder, over en door elkaar schuiven.

Best Kept Secret, 7 t/m 9 juni, Hilvarenbeek.

Openingsfoto Ben Houdijk | Tekst: Hester Aalberts & Thomas Snoeijs

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Nothing But Thieves, Keane, The Analogues, S10, Palaye Royal, Stanley Donwood & Thom Yorke, Jane’s Addiction, Mdou Moctar, Arooj Aftab ...
Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten
best kept secret

Het beste van Best Kept Secret 2024: de ware headliners spelen in tenten

Zijn we klaar? Heeft St. Paul het licht al uitgedaan? Dan is het tijd om terug te blikken op Best ...
Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam
winactie
eefje de visser

Win! Tickets voor de secret show van Eefje de Visser in Rotterdam

Eefje de Visser bereidt zich voor op de festivalzomer met een unieke show op een nog geheime locatie in Rotterdam ...

Tips voor Best Kept Secret 2024: OOR gidst je door de line-up