pinkpop

Tips voor Pinkpop 2024: OOR gidst je door de line-up van dit jaar

Pinkpop doet dit jaar de drie laatste letters in de naam weer volop eer aan. Net als op andere festivals verliest de gitaar terrein op de elektronisch gedreven popacts van deze tijd. Blijft er dan genoeg over voor een fijn programma? Kom, laten we je helpen om een goed antwoord te vinden op die vraag.

Openingsfoto Bart Heemskerk

De headliners

Eerlijk is eerlijk: met singer-songwriter Ed Sheeran staat er dit jaar slechts één bonafide superster op het podium van Pinkpop. Wie hoopte op grootheden als Foo Fighters, Pearl Jam of Bruce Springsteen komt in Landgraaf niet aan zijn trekken. Wél is er plek gemaakt voor de nieuwe vaandeldragers van de rock & roll: Måneskin. Ook geen Taylor Swift op Pinkpop dit jaar. Boze Swifties die onverhoopt tóch op Megaland zijn, kunnen hun teleurstelling botvieren op Taylors ex-vriendje Calvin Harris. De Schotse dj en producer sluit de zaterdag af.

Verwacht hoogtepunt

Nothing But Thieves is nergens anders op de wereld zo populair als in Nederland en België, waar de groep – in tegenstelling tot in eigen land – arena’s als de Ziggo Dome en het Sportpaleis met gemak laat vollopen. Met hits als Amsterdam, Sorry, Impossible en Overcome zal Nothing But Thieves op de zaterdagavond van Pinkpop eveneens met open armen worden ontvangen.

Geen gitaren?

Wees niet bang: voor rockliefhebbers valt nog genoeg te pruimen. Royal Blood is een act van formaat, een potentiële headliner. Greta Van Fleet is de beste Led Zeppelin-coverband zónder Zeppelin-songs te spelen. Palaye Royale staat garant voor een uur ouderwetse glamrock. En dan komt ook nog Slipknot-boegbeeld Corey Taylor naar Limburg; solo en zónder masker. De Nederlandse eer wordt hooggehouden door onder meer John Coffey en Ploegendienst.

Douze points

Wordt Pinkpop traditioneel afgesloten met All You Need Is Love van The Beatles, nu zou het wel eens geopend kunnen worden met Te Deum van Charpentier. Pardon? Jawel, de klassieke compositie waarmee het Eurovisie Songfestival sinds jaar en dag via de tv jouw huiskamer binnenkomt. Want maar liefst zeven acts in de line-up hebben namelijk een verleden op het Europese liedjesfestijn: oud-winnaars Måneskin en Loreen, Common Linnet Ilse DeLange, Anouk, Douwe Bob, S10 en Joost. Wie krijgt straks de twaalf punten?

Zoekplaatje

Lekkere side dishes? Als je niet vooraan wil staan bij Ed, ga dan op zondagavond in de Tent Stage kijken naar het ooit zo spannende Jane’s Addiction, met de charismatische frontman Perry Farrell. Eveneens op die dag: de psychedelische fusionfunk van het Maastrichtse YĪN YĪN. Of laat je een dag eerder al meevoeren door de duistere klanken van Raven van Dorsts Dool.

Toen was fout nog heel gewoon

Ach, Limp Bizkit. De tijd dat je als boze puber je moeder van streek kon maken door ‘I’ll pack a chain saw / I’ll skin your ass raw’ mee te brullen. Fred Durst is een reliek uit een tijd waarin een frontman – zonder angst om gecanceld te worden – homofobe en vrouwonvriendelijke lyrics kon spuwen over een geluidsmuur van simplistische hiphopbeats en gitaarriffs met de subtiliteit van een betonboor. Gelukkig ligt die periode ver achter ons. Of toch niet? Take a look around op de vroege zondagavond.

Nog nooit geweest

Ooit was het haast niet voor te stellen, maar inmiddels zeuren alleen nog verzuurde festivalveteranen over het feit dat Acda en De Munnik op Pinkpop staan. Geen Greetings From Asbury Park of Waitin’ On A Sunny Day, maar Landgraaf krijgt de groeten uit prachtig Maaiveld en hopelijk regent het zonnestralen. The Boss slaat Pinkpop dit jaar over, maar Megaland krijgt de bazen van de kleinkunstpop ervoor terug.

En verder?

Veel, héél veel andere bekende namen: Hozier, Yungblud, Avril Lavigne, Sam Smith, One Direction-alumnus Louis Tomlinson én onze ‘eigen’ Anouk, S10 en Froukje. Want dat is eveneens Pinkpop: een bloemlezing van de mainstreampopmuziek, bekend van radio en tv. En voor de TikTokkers onder de OOR-volgers: wees gerust, Pommelien Thijs komt ook.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

De nieuwe OOR is uit! Bestel 'm nu in onze shop of lees digitaal
oor-shop

De nieuwe OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop of lees digitaal

Met Muziek & AI, Johnny Cash, Goldband, Khruangbin, Patti Smith, Kneecap, Cassandra Jenkins, Abel & Sef, Danny Brown, Personal Trainer ...
The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling
concert
the war on drugs

The War On Drugs geeft Groningen een voorkeursbehandeling

The War On Drugs en Nederland hebben een bijzondere band. Voor het derde jaar op rij is de band in ...
De documentaire 'Zappa' toont unieke beelden van een unieke man
film
frank zappa

De documentaire ‘Zappa’ toont unieke beelden van een unieke man

Documentairemaker Alex Winter moest over verschillende hordes springen voor zijn filmportret van Frank Zappa, held én criticus van de hippiegeneratie ...

Tips voor Pinkpop 2024: OOR gidst je door de line-up van dit jaar