boek

Pink Floyd in '88: volop toeters en bellen in De Kuip

Nieuwe hoofdstukken zal Pink Floyd niet meer aan zijn Nederlandse concertgeschiedenis toevoegen, zoveel was al duidelijk toen in 2017 het standaardwerk Pink Floyd In Nederland verscheen. Omdat de archieven echter materiaal blijven prijsgeven, besloot schrijver Charles Beterams de bekende elementen nog verder uit te diepen. Het eerste resultaat: de Kuip-concerten van 13 en 14 juni 1988, gebundeld in het boek Pink Floyd In De Kuip ’88.

Het EK was net begonnen – beter kun je de tijdlijn niet vastpinnen voor degenen die 1988 bewust hebben meegemaakt. De dag nadat Nederland de eerste wedstrijd met 0-1 van Rusland verloor, vonden 50.000 muziekliefhebbers troost in een ander stadion, de Kuip, waar het vaderlandse legioen zich even heel klein voelde door een andere kolos, Pink Floyd. Elf jaar eerder voor het laatst in onze regionen te zien, in Ahoy’, toen nog met Roger Waters. En nu, zonder de tekstschrijver/woordvoerder/conceptbedenker, als comfortabele stadionact terug op Rotterdamse bodem.

De Floyd en de havenstad hebben altijd een bijzondere connectie gehad: met oprichter Syd Barrett stonden ze nog in de oude Ahoy, in Kralingen zagen ze de zon opkomen, de nieuwe Ahoy werd in 1971 zelfs door het viertal als concertlocatie geopend. En waar het muzikale avontuur op het nieuwste album A Momentary Lapse Of Reason toch een beetje verdwenen was, liep de tour van 1988 haast over van de toeters en bellen. Stuntvliegers (speciaal voor Rotterdam), een vliegend varken, een opblaasbaar bed, vuurwerk, lasers, quadrafonisch geluid. En alles paste in de uit de kluiten gewassen Kuip, net als de 100.000 fans die twee avonden lang naar het spektakel kwamen kijken.

Omdat de band vanwege de lichteffecten laat wilde beginnen, werd een legertje extra treinen geregeld om de mensen diep in de nacht weer naar huis te rijden. Wie in het noorden of zuiden des lands woonde, zag na Pink Floyd in Rotterdam wederom de zon opkomen. Van de plaatselijke historie tot de aanloop, de voorverkoop, de technische specs, het geharrewar rond vergunningen en uitgebreide verslagen en recensies van de concerten zelf – Beterams zet in dit boekwerk de minutieuze details op een rij van een concert waarvan je nu eigenlijk pas beseft hoe legendarisch het was.

Pink Floyd vond in de jaren tachtig de stadionshow uit zoals we die nu kennen, Mojo en de stad Rotterdam maakten het mede mogelijk. En wie had destijds, onder z’n Gullit-petje, kunnen vermoeden dat het 33 jaar later zou uitmonden in een plaatje van een boek?

PINK FLOYD IN DE KUIP ‘88 door Charles Beterams is verschenen bij The Bee Smart Book Co.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole
Down The Rabbit Hole
wilco

Wilco speelt lachend de tent leeg op Down The Rabbit Hole

Waar is het feestje? Niet hier! Niet bij Wilco. Voor aanvang van het grootse en gretig gewilde nachtprogramma, doet Wilco ...
Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome
concert

Queen groots en meeslepend in Ziggo Dome

Queen + Adam Lambert hadden in 2020 al met hun The Rhapsody tour in de Ziggo Dome moeten staan, maar ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...

Pink Floyd in '88: volop toeters en bellen in De Kuip (boek) | OOR