boek

Golden Earring: clips als mini-blockbusters

Toen de Golden Earring regisseur Dick Maas begin jaren tachtig tegen het lijf liep, waren De Lift en Flodder nog toekomstvisioenen en kon de carrière van de band wel een boost gebruiken. Twilight Zone moest en zou Amerika breken. Dat lukte, niet alleen door de ijzersterke instant rockklassieker zelf, maar mede door de filmische videoclip die door het nieuwe fenomeen MTV werd opgepikt. Een jarenlange samenwerking was het gevolg, minutieus in kaart gebracht in Golden Earring Clips van Dick Maas 1982-1997.

Researchers Aart van Grootheest en Jan Sander lieten werkelijk geen steen op de andere in hun zoektocht naar de verhalen achter de mini-blockbusters die Twilight Zone, When The Lady Smiles, Clear Night Moonlight, Turn The World Around, Burning Stuntman en de volwaardige concertfilm Live From The Twilight Zone zijn geworden. Ze kregen daarbij de helpende hand van de bandleden van de Earring, Dick Maas, enkele sleutelfiguren van zijn crew en nog een klein legertje aan vakbroeders uit film- en muziekwereld.

We lezen per video over de achtergrond en de making of, reizen langs de locaties, zien storyboards, scripts en achter-de-schermen-foto’s. Uitgebreid wordt stilgestaan bij het succes van Twilight Zone (het ooit zo beoogde afscheidsnummer werd een enorme hit in de VS, al moesten de blote borsten eruit worden geknipt) en de controverse rond When The Lady Smiles, waarin Barry Hay als hoofdpersoon een non aanrandt in een metro, even later ook een nietsvermoedende secretaresse bejegent en aan het eind een lobotomie ondergaat. Een van de vele wetenswaardigheden, waar dit hele boekwerk overigens vol mee staat: aanvankelijk zou Hay in de clip in een loopgraaf liggen met een foto van zijn liefje, omgeven door bommen en granaten.

Nog zo’n aardigheidje: er lag zelfs al een script voor de video van The Devil Made Me Do It, maar uit budgettaire overwegingen werd toch voor een andere regisseur gekozen. Zoekplaatje: een van de Earring-leden komt tot tweemaal toe langs als figurant in Maas’ kaskraker Flodder – en ook Ma blijkt fan, getuige de clip van Clear Night Moonlight op haar televisie. En zo gingen Maas en de Earring tot aan het vlammende spektakel van Burning Stuntman in 1997 nog regelmatig samen het avontuur aan, allemaal opgetekend in dit minstens even spectaculaire boek. De beelden stonden ons nog op het netvlies gebrand, Van Grootheest en Sander (geholpen door de levendige vormgeving van Cees van Rutten) maken er een knap en origineel staaltje Nederpophistorie van.

GOLDEN EARRING CLIPS VAN DICK MAAS 1982-1997 door Aart van Grootheest, Cees van Rutten en Jan Sander is verschenen bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...
Yous & Yay over OOR's Eindlijst: 'Nee, dit is geen beste plaat'
interview

Yous & Yay over OOR’s Eindlijst: ‘Nee, dit is geen beste plaat’

‘Wat doe je op een dag?’ Het is de inmiddels beruchte openingsvraag waarmee Yous en Yay, ofwel Sef en Faberyayo, ...

Golden Earring: clips als mini-blockbusters (boek) | OOR