winactie

Win! Het Golden Earring-boek 'Clips van Dick Maas'

Toen de Golden Earring regisseur Dick Maas begin jaren tachtig tegen het lijf liep, waren De Lift en Flodder nog toekomstvisioenen en kon de carrière van de band wel een boost gebruiken. Twilight Zone moest en zou Amerika breken. Dat lukte, niet alleen door de ijzersterke instant rockklassieker zelf, maar mede door de filmische videoclip die door het nieuwe fenomeen MTV werd opgepikt. Een jarenlange samenwerking was het gevolg, minutieus in kaart gebracht in Golden Earring Clips van Dick Maas 1982-1997.

Win! Wij geven twee boeken weg aan bezoekers van OOR.nl. Wil jij kans maken op een exemplaar? Mail dan uiterlijk 17 december je adres naar prijsvraag@oor.nl o.v.v. ‘Golden Earring’. We nemen contact op met de winnaars.

Researchers Aart van Grootheest en Jan Sander lieten werkelijk geen steen op de andere in hun zoektocht naar de verhalen achter de mini-blockbusters die Twilight Zone, When The Lady Smiles, Clear Night Moonlight, Turn The World Around, Burning Stuntman en de volwaardige concertfilm Live From The Twilight Zone zijn geworden. Ze kregen daarbij de helpende hand van de bandleden van de Earring, Dick Maas, enkele sleutelfiguren van zijn crew en nog een klein legertje aan vakbroeders uit film- en muziekwereld.

We lezen per video over de achtergrond en de making of, reizen langs de locaties, zien storyboards, scripts en achter-de-schermen-foto’s. Uitgebreid wordt stilgestaan bij het succes van Twilight Zone (het ooit zo beoogde afscheidsnummer werd een enorme hit in de VS, al moesten de blote borsten eruit worden geknipt) en de controverse rond When The Lady Smiles, waarin Barry Hay als hoofdpersoon een non aanrandt in een metro, even later ook een nietsvermoedende secretaresse bejegent en aan het eind een lobotomie ondergaat. Een van de vele wetenswaardigheden, waar dit hele boekwerk overigens vol mee staat: aanvankelijk zou Hay in de clip in een loopgraaf liggen met een foto van zijn liefje, omgeven door bommen en granaten.

Nog zo’n aardigheidje: er lag zelfs al een script voor de video van The Devil Made Me Do It, maar uit budgettaire overwegingen werd toch voor een andere regisseur gekozen. Zoekplaatje: een van de Earring-leden komt tot tweemaal toe langs als figurant in Maas’ kaskraker Flodder – en ook Ma blijkt fan, getuige de clip van Clear Night Moonlight op haar televisie. En zo gingen Maas en de Earring tot aan het vlammende spektakel van Burning Stuntman in 1997 nog regelmatig samen het avontuur aan, allemaal opgetekend in dit minstens even spectaculaire boek. De beelden stonden ons nog op het netvlies gebrand, Van Grootheest en Sander (geholpen door de levendige vormgeving van Cees van Rutten) maken er een knap en origineel staaltje Nederpophistorie van.

GOLDEN EARRING CLIPS VAN DICK MAAS 1982-1997 door Aart van Grootheest, Cees van Rutten en Jan Sander is verschenen bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic
festival

Doorweekt maar hele­maal in het moment op TW Classic

Voor festivalbezoekers die gelukszoekers zijn viel er zaterdag wel heel veel te halen op TW Classic. Wat kan een dagje ...
George Kooymans: 'Jullie zijn nog niet van me af'
interview
golden earring

George Kooymans: ‘Jullie zijn nog niet van me af’

‘Met George!’, klinkt het monter, aan de andere kant van de lijn. Slechts eenmaal ging de telefoon over en de ...
Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso
concert
the special

Fans trekken The Specials erdoorheen in Paradiso

Nee, de voortekenen zijn niet echt heel goed te noemen. Sterker, we houden een beetje ons hart vast voor het ...

Win! Het Golden Earring-boek 'Clips van Dick Maas' (winactie) | OOR