nieuws
Pop

Verkiezingstrack: European Me

Met nog een paar dagen te gaan, komen de Tweede Kamerverkiezingen steeds dichterbij. Alle reden voor OOR om iedere werkdag tot en met de verkiezingsdag een politiek thema van 2017 te linken met een track. Vandaag een thema waar partijen zo veel mogelijk afstand van willen houden of juist geen genoeg van kunnen krijgen: Europa.

Terwijl Johnny Marr in 2012 aan zijn eerste soloalbum werkt spookt de titel European Me al een lange tijd door zijn hoofd. De zanger woont op dat moment een tijdje in Amerika om nummers te schrijven voor zijn plaat. Wanneer het oud-Smiths lid de titel European Me voorlegt aan zijn vrienden komt Europa als onderwerp ter sprake. Volgens hen zou Marr meer waardering moeten hebben voor de manier waarop Europa alles regelt en zou hij dat niet zo vanzelfsprekend moeten vinden. ‘Het zette me aan het denken en ik besefte me dat ze gelijk hadden. Ik wilde geen pro-Europa nummer maken dus besloot ik een nummer te schrijven over een gezin dat Europese landgrenzen overgaat op zoek naar een beter leven’, zegt de zanger in 2013 tegen het Britse New Statesman.

‘Het mocht zeker niet te treurig klinken. Sterker nog, het moest juist een feestje zijn en tegelijkertijd een eerbetoon aan de mensen die ooit een beter leven opzochten. Wat dat betreft draagt het nummer een gedeelte van mijn jeugd. Mijn ouders hebben nooit echt een politieke visie gehad, maar ze gaven me wel altijd een aantal dingen mee. Europa en Engeland in het bijzonder heeft altijd zijn deur openstaan, voor wie dan ook. Ik heb het gevoel dat sommigen met arrogantie en afschuw naar de EU kijken en er het liefste afstand van nemen. Ik snap daar helemaal niks van. Je moet je als land niet isoleren van de buitenwereld, maar juist samenwerken en vieren dat we samen in vrijheid in Europa leven!’, aldus de zanger.

Foto: Daniël de Borger

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Lokerse Feesten: ogen en oren tekort
concert

Lokerse Feesten: ogen en oren tekort

Tien dagen werd er op het door luxe appartementen omringde parkeerterrein van de Grote Kaai midden in Lokeren gefeest. En ...
Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013
concert
Erykah Badu

Erykah Badu breekt uit haar bubbel in 013

22. Een angeliek getal in de spirituele wereld, een symbool voor gidsing en doelmatigheid. Ook is 22 de huidige leeftijd ...
This Is Not A Safe Place
album
Ride

This Is Not A Safe Place

Even de oude succesnummers oppoetsen, rondje om de wereld, cashen en weer terug naar moeder de vrouw. Zo ging het ...

Verkiezingstrack: European Me (nieuws) | OOR