nieuws

Verslag: Pukkelpop beleeft inktzwarte dag

Pukkelpop 2011 is vroegtijdig aan een heel bizar en dramatisch einde gekomen. Wij zijn ongeschonden uit deze bizarre horrorfilm gekomen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. De situatie was zeer angstig. Grote tenten vol van muziek genietende of schuilende mensen dreigden de lucht in te vliegen. Zware stellages waaiden om alsof het luciferhoutjes waren en hagelstenen als pingpongballen zorgden voor veel pijnlijke blauwe plekken op ontblote bovenlijven. Grote bomen knakten en ook dat zorgde voor gewonden en dodelijke slachtoffers.

Gelukkig hield de tent waarin wij schuilden stand, maar dat geldt helaas niet voor iedere tent. Een van de acht podia, de tent genaamd Chateau, begaf het. Het Amerikaanse Smith Westerns speelde daar hun eerste noten en een kleine duizend fans met een goede smaak stonden naar die band te kijken toen het noodlot toesloeg. Wat begon met een klein scheurtje in het dikke tentzeil veranderde in een mum van tijd in een opengereten tent die het begaf onder de zware neerslag en de ongekend krachten van de windhoos. Een in de Chateau aanwezige vriend liet achteraf weten de angst in de ogen van hen die wel nog tijdig konden wegkomen nooit meer te zullen vergeten. Ook het angstaanjagende gegil van mensen die niet meer wisten welke kant ze op moesten rennen of van hen die onder het tentzeil lagen was volgens hem verschrikkelijk.

Een van de meest onwezenlijke zaken was nog dat er eerst van acht kanten loeiharde muziek komt en dat het daarna urenlang ijzig stil was, op het geloei van sirenes op ambulances na dan. Het blijft een heel raar idee dat vijf mensen, die net als ons met veel plezier naar dit geweldige festival afgereisd waren om heerlijk naar bandjes te gaan kijken, dat met de dood moesten bekopen. Hopelijk blijft de teller op dit vreselijke aantal staan en lukt het de zwaar gewonden alsnog om er bovenop te komen. We duimen daarvoor.

De saamhorigheid achteraf bleek groot. Veel mensen gaven blijken van medeleven en hielpen elkaar. Het rampenplan heeft goed gefunctioneerd, waardoor verdere paniek bij het verlaten van het terrein achterwege bleef. De organisatie slaagde er in de aan- en afvoerwegen voor de hulpdiensten vrij te houden door niet meteen alles direct af te gelasten. Op veel mensen kwam de eerste mededeling dat het festival voortgezet ging worden bijzonder vreemd over. Als dat er toe geleid heeft dat de gewonden daardoor sneller afgevoerd konden worden, dan was dat een juiste beslissing.

Iedereen heeft hopelijk begrip voor de situatie dat het festival voor 2011 over en uit is. Dansen op Eminem op de plaats waar 24 uur eerder iemand onder een boom het leven liet, dat wil toch niemand? Er komt geen recensie van een halve dag Pukkelpop op de site van OOR, ook al waren de tonen van Fitz & The Tantrums vóór de ramp nog zo aangenaam en was het spel van White Denim nog zo geniaal. Ook de prachtige concertfoto’s van mijn fotografe zijn helaas niet meer relevant. Medeleven tonen met de slachtoffers en hun familie is dat wel. We wensen tevens Pukkelpopbaas Chokri Mahassine veel sterkte toe in de afwikkeling van dit zwarte festivalweekend en veel wijsheid in de latere beslissing of er ooit nog een volgende editie komt.

Foto Marke Tenster (Pukkelpopbaas Chokri Mahassine en burgemeester Hilde Claes).

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
'Keith! Ronnie!' Parlevinken bij de Stones in Amsterdam
achtergrond
the rolling stones

‘Keith! Ronnie!’ Parlevinken bij de Stones in Amsterdam

Drie weken lang streken The Rolling Stones neer in A'dam. Wie oplette, of mazzel had, kon een glimp opvangen van ...
Andy Fletcher was 'de normale man' van Depeche Mode
in memoriam
depeche mode

Andy Fletcher was ‘de normale man’ van Depeche Mode

Depeche Mode-toetsenist Andy Fletcher is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de band op Twitter. Hij zou een natuurlijke dood ...

Verslag: Pukkelpop beleeft inktzwarte dag (nieuws) | OOR