nieuws

Vier opvallende muziekfilms en twee biopics waar we naar uit kijken

Het lijkt alsof biopics populairder zijn dan ooit. Een aantal jaar geleden was Straight Outta Compton een van de spannendste films van het jaar en het succes van Bohemian Rhapsody is natuurlijk ongekend. Nu wordt de ene na de andere muziekfilm aangekondigd. Met The Dirt over Mötley Crüe die onlangs uitkwam en de aankondiging dat er een nieuwe biopic over The Sex Pistols komt kijken wij vooruit naar een paar muzikale films die er aan zitten te komen en blikken tegelijkertijd ook even terug op een aantal memorabele biopics.

Stardust (verwachte releasedatum: onbekend)
Vanaf het moment dat de stof rond David Bowies dood was neergedaald was het meteen de vraag wanneer de film over het leven van de zanger zou verschijnen. Nu is de productie van Stardust in volle gang en is onder andere bekendgemaakt dat Johnny Flynn de rol van Bowie zal vertolken en dat de film de periode rond 1971, waarin David Bowie in Amerika doorbrak, in beeld brengt. Bowies zoon, Duncan Jones, heeft echter aangegeven dat er geen muziek van zijn vader in de film gebruikt zal worden, hierdoor is het nog maar de vraag in hoeverre de film een succes zal worden.

Only Anarchists Are Pretty (verwachte releasedatum: onbekend)
Met Sid And Nancy uit 1986 is er al een meer dan prima film over de Sex Pistols gemaakt, de focus ligt dan wel meer op Sid Vicious dan op de gehele band maar dat maakt niet uit. Het is maar de vraag of deze nieuwe film de geweldige performance van Gary Oldman als de enfant terrible van de punk kan overtreffen. Ook is het maar de vraag of het publiek zit te wachten op een dergelijke film. De enige zekerheid is dat er weer een biopic gaat verschijnen over een band met een legendarische status.

The Dirt (2019)
De biografie van Mötley Crüe is befaamd om de eerlijke en uiterst heftige verhalen waar de rock & roll van afdruipt, de film kreeg veel kritiek te verduren. Misschien om de hoge standaard die het boek of Bohemian Rhapsody gesteld hadden, misschien omdat het gewoon niet zo’n bijzondere film is. Maar is het een gekke uitspraak als wij zeggen dat wij gewoon genoten hebben van The Dirt? Een film die zich veel minder serieus lijkt te nemen dan de meeste muziekfilms van de laatste tijd en dat is de kracht ervan. Het speelplezier druipt er bijvoorbeeld vanaf bij Machine Gun Kelly, die drummer Tommy Lee vertolkt. Daarnaast wordt er nog altijd heel veel aandacht besteed aan de ongelooflijke backstage-verhalen van de band. Het verhaal heeft misschien niet gek veel om het lijf, en er wordt gebruik gemaakt van clichématigheden om her en der tranen te trekken bij het publiek, maar ondanks alles is het leuk tijdverdrijf.

Lords Of Chaos (2019)
Weer een film waar veel kritische reacties op zijn gekomen. Het verhaal over de Noorse blackmetalscene, in het bijzonder de band Mayhem wordt uitgelicht. De leden van de band staken antieke houten kerken in brand en gaven shows die ontzettend luguber waren (automutilatie op het podium bijvoorbeeld). De apotheose van de beweging van terreur die door Noorwegen woedde in de jaren negentig, was de moord op Mayhem-frontman Euronymus door bassist Varg Vikernes. Deze laatste is een van de films grootste criticasters, hij roept mensen op om de film niet te geloven, het zou allemaal halve waarheden bevatten. Wat Vikernes verder tegen de borst stuit is het feit dat hij, als overtuigd antisemiet, geportretteerd wordt door een Joods acteur. Deze grillen van de omstreden muzikant schetsen wel een beeld van de volslagen bezopen situatie die de film toont. Niet de beste film, maar buitengewoon interessant om van de ene verbazing in de andere te vallen tijdens het kijken van het verhaal over de Noorse blackmetal.

I’m Not There (2007)
Bob Dylan is natuurlijk een legende en een bijzonder man. Voor de verfilming van het leven van de artiest dacht regisseur Todd Haynes dat het beste te kunnen uitbeelden door elke karaktertrek van Dylan door een andere acteur te laten spelen. Een creatieve keuze met een groot risico die goed uitpakte. De personages die Cate Blanchett, Christian Bale en Heath Ledger spelen zijn Dylan ten voeten uit zowel inhoudelijk als op uiterlijk vertoon. De andere drie interpretaties zijn misschien iets minder duidelijk herkenbaar als Dylan, maar geven juist de persoon meer diepgang. De enige manier waarop een enigma als Bob Dylan geïnterpreteerd kan worden.

Coal Miners Daughter (1980)
Film over het leven van countryster Loretta Lynn. Vanaf haar jeugd in Kentucky en haar vroege moederschap (op haar negentiende al vier kinderen) tot het doorbreken als een van de allergrootste countrysterren van haar tijd, alles wordt in beeld gebracht. Met name de rol van manlief Oliver ‘Doolittle’ Lynn, vertolkt door een jonge Tommy Lee Jones, is een van de hoogtepunten van de film. Daarnaast is het moddervette redneck-dialect dat gedurende de hele film gebruikt wordt ontzettend vermakelijk. Maar uiteindelijk gaat het om de muziek, en die wordt in de film goed uitgebeeld. De doorbraak, het grote succes en de strubbelingen die daarbij komen kijken, zijn allemaal onderwerpen die aan worden gesneden. Een biopic die de tand des tijds meer dan goed doorstaan heeft.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

'Het virus is nog niet klaar met de popmuziek'
muziek in coronatijd

‘Het virus is nog niet klaar met de popmuziek’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Onze favoriete albums van de eerste helft 2020
special

Onze favoriete albums van de eerste helft 2020

2020 maakt er een modderboel van, maar hey, we zijn op de helft: 1 juli. Tijd voor ons traditionele ‘tussenstandje’ dus: de ...
Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)
het poparchief

Pearl Jam op Roskilde: ooggetuigen over de tragedie (2000)

30 juni 2000: de datum van een van de grootste tragedies uit de Europese festivalhistorie. Pearl Jam voor 50.000 man ...

Vier opvallende muziekfilms en twee biopics waar we naar uit kijken (nieuws) | OOR