nieuws
PUNK

Vrijgelaten leden Pussy Riot uit band gezet

Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhinade zijn momenteel op bezoek in de V.S., maar de in Rusland achtergebleven leden van Pussy Riot hebben middels een officiële verklaring laten weten dat de twee geen deel meer uitmaken van de feministische punkband.

‘We staan nu aan verschillende kanten van de barricades. Alstublieft, scheidt ons’, zo staat er in de verklaring, die door vijf anonieme leden van de groep is ondertekend. ‘Helaas raakten Tolokonnikova en Alyokhinade zo verstrengeld in problemen in de Russische gevangenis, dat ze het streven en de idealen van de band, zoals feminisme, seperatistisch verzet en anti-totalitarisme zijn vergeten. In feite waren dit juist de redenen voor hun gevangenschap’, zo leggen de overgebleven leden van Pussy Riot uit. Tolokonnikova en Alyokhinade werden samen met nog een derde lid gearresteerd na een protestactie in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De klaagzang tegen de herverkiezing van president Vladimir Poetin werd destijds bestempeld als hooliganisme. Op 23 december 2013 werd het tweetal vrijgelaten dankzij een nieuw aangenomen anmestiewet.

Op 6 februari waren de twee voormalig bandleden te gast bij het Amnesty International concert in New York. In gezelschap van Madonna riepen zij daar op tot de vrijlating van politieke gevangenen.

Foto: Jay (CC)

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!
het poparchief

OOR ontsluit de pophistorie: elke dag een klassiek verhaal!

We gaan iets leuks doen. Nu heel het land toch zo'n beetje in lockdown zit, unlocken wij het OOR-archief. Of minder ...
Gigaton
album
Pearl Jam

Gigaton

Bijna zeven jaar hebben we erop moeten wachten: een nieuw Pearl Jam-album. OOR’s meest gestaalde Pearl Jam-watcher recenseert 'Gigaton', track ...
Hoe het internet er met de nieuwe Radiohead vandoor ging (2003)
het poparchief

Hoe het internet er met de nieuwe Radiohead vandoor ging (2003)

In 2003 - tijden van Napster, Bush en SARS - toog onze huidige hoofdredacteur Erik van den Berg naar Londen ...

Vrijgelaten leden Pussy Riot uit band gezet (nieuws) | OOR