coronavirus

Alle concerten en festivals tot 1 juni afgelast

De popzalen in Nederland en België zijn tot 1 juni dicht vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ondertussen leven de popfestivals die later in het seizoen beginnen in onzekerheid. Volg hier de ontwikkelingen.

Foto Arend Jan Hermsen

23 maart

– Door nieuwe maatregelen van het kabinet zijn alle concerten en festivals tot 1 juni verboden. De ondergrens van 100 bezoekers komt te vervallen. Dat betekent geen Paaspop, Roadburn, Motel Mozaique, DGTL en Dauwpop. Ook zullen alle Bevrijdingsfestivals van de agenda verdwijnen. De popzalen blijven nog ruim twee maanden dicht. Er stonden onder andere concerten van Foals (AFAS Live), James Blake (TivoliVredenburg), Thundercat (Paradiso), Bon Iver (Ziggo Dome), Tindersticks (TivoliVredenburg), Damon Albarn (Muziekgebouw), Dua Lipa (Ziggo Dome) Laura Marling (Zonnehuis), Paul McCartney (Goffertpark) en Queen en Adam Lambert (Ziggo Dome) gepland.

– Konkurrent, distributeur voor tal van internationale (indie)labels, sluit voor onbepaalde tijd de deuren van het magazijn. Het bedrijf zegt dat de distributie van albums, vooral vanuit Amerika, vrijwel tot stilstand is gekomen. Bovendien zijn de platenzaken in België dicht en zien de Nederlandse zaken een enorme terugval in bezoekers.

19 maart

– Ook Nick Cave heeft besloten zijn Europese tournee uit te stellen. ‘Enorm teleurstellend, maar dit lijkt de beste stap om jullie allemaal veilig te houden.’ Daarmee komen de show in Ziggo Dome (29 april) en Sportpaleis (30 april) te vervallen. Nick Cave And The Bad Seeds zoeken een nieuwe datum voor de concerten. Kaarten blijven geldig.

– Al heimwee naar de concertzaal? Bruce Springsteen, koning van de liveshow, troost zijn fans een beetje door de Hyde Park-show van zijn E Street Band uit 2009 volledig op de streamingdiensten te zetten. ‘Practice social distancing & stream London Calling: Live In Hyde Park from the comfort of your own home.’ Hier te streamen.

Roadburn heeft kaartkopers een bericht gestuurd over het festival dat 16 t/m 19 april in Tilburg wordt gehouden. De organisatie zegt te wachten op een besluit van de overheid. Voorlopig kunnen concerten en festivals na 6 april gewoon doorgaan. Zo niet, dan is het de ambitie het festival later dit jaar alsnog te organiseren.

18 maart

Glastonbury, het grootste festival van Europa, een icoon in de muziekwereld, gaat dit jaar niet door. Organisatoren Emily en Michael Eavis zeggen dat cancellen de enige optie is in deze onzekere tijden. Glastonbury zou dit jaar zijn 50e verjaardag vieren. Paul McCartney, Kendrick Lamar en Taylor Swift waren geboekt als headliners op de beroemde Pyramid Stage. 140.000 bezoekers kochten een tickets voor het festival dat altijd binnen no-time is uitverkocht. Het wegvallen van dit festival is een gigantische klap voor andere Europese festivals, die leunen op de schouders van giganten als Glastonbury.

– Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) hoopt dat concert- en festivalgangers hun kaartjes voor geannuleerde optredens niet terugvragen bij de zalen. ‘Wacht er in elk geval even mee, het geld voor dat kaartje had je toch al uitgegeven. Of neem een voucher, zodat de instellingen weten dat je later terugkomt’, zei de minister in NRC. Dit uiteraard om de zalen, festivals en alle betrokkenen te ondersteunen in deze zware tijden.

– Ook Ben Gibbard van Death Cab For Cutie heeft de webcam inmiddels aangezet. Hij begon dinsdagavond met een reeks concerten via livestream, uitgezonden vanuit zijn studio. Kijk hier het eerste concert terug.

– Help Tim Knol de crisis door! Zijn theatertournee is gecanceld en hij heeft al zijn spaargeld net in een nieuw huis gestoken. Daarom verkoopt hij nu een livealbum via zijn site. Begin april hoopt hij de opnames te kunnen sturen, maar hij hoopt dat mensen nu alvast gaan bestellen. Daarvan wil hij – naast zichzelf – ook zijn geluidsman Patrick betalen. Bestel hier vanaf 10 euro.

17 maart

– De evenementen op St. Patrick’s Day, de Ierse feestdag die normaal zo uitbundig wordt gevierd, gaat grotendeels niet door. Zo is ook het concert dat Dropkick Murphys elk jaar geven in Boston geschrapt. De band zal in plaats daarvan een show (zonder publiek) uitzenden via een livestream. Deze is om dinsdagavond om 0.00 uur Nederlandse tijd te volgen via YouTube, Instagram en Facebook Live.

– Aan het nieuwe #TogetherAtHome-project kunnen we weleens veel plezier gaan beleven de komende tijd. Onder deze vlag geven wereldsterren optredens vanuit huis via Instagram Live. Coldplay‘s Chris Martin trapte maandagavond af, John Legend volgt dinsdag.

– De Europese tournee van DeWolff is volledig in het water gevallen en dat probeert de band op allerlei manieren te compenseren. Zo is de groep een crowdfunding gestart om de verloren inkomsten terug te halen. Afgelopen weekend trad de band al op in Maastricht via livestream. Het voorstel aan Nederlandse radiozenders om alleen nog artiesten uit eigen land te draaien lijkt voorlopig geen gehoor te krijgen.

16 maart

– Het kabinet heeft – naast alle extra maatregelen – besloten de maatregelen omtrent concerten en festivals in Nederland te verlengen tot 6 april. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook jazzfestival Transition (TivoliVredenburg), popfestival Ik Zie U Graag (Mezz), concerten van Seasick Steve (Paradiso), Lee Ranaldo (Helling) en Nada Surf (Paradiso) en tournees van een hoop Nederlandse artiesten verder worden uitgesteld of geschrapt. Het eerstvolgende grote concert, Snoop Dogg in Ziggo Dome (7 april), staat voorlopig nog op de agenda.

13 maart

Within Temptation heeft zijn volledige Europese tournee uitgesteld. De band zou samen met Evanescence grote stadionconcerten spelen, waaronder 21 en 22 april in Ziggo Dome. Nieuwe data volgen nog. Tegen de tijd dat de nieuwe concerten plaatsvinden, zal er ook nieuwe muziek zijn, zo belooft de band.

Rewire 2020 gaat niet door. Het festival stond gepland voor 3 t/m 5 april in Den Haag, maar de organisatie trekt de stekker uit deze editie als gevolg van de maatregelen rondom het coronavirus. ‘We kunnen niet langer wachten op nieuwe ontwikkelingen en moeten nu een besluit nemen’, zegt de organisatie in een statement. ‘Voor ons is de gezondheid en veiligheid van onze bezoekers, artiesten en alle andere betrokkenen het belangrijkste.’ Bezoekers kunnen hun geld terugkrijgen via refund@rewirefestival.nl. Het ticket kan ook (deels) omgezet worden naar een donatie voor het festival.

De Jeugd van Tegenwoordig zou deze maand een tournee langs de Nederlandse clubs doen. Die wordt nu volledig verzet naar oktober. Check Facebook voor de nieuwe data. Eefje de Visser verplaatst haar concerten naar juni.

Record Store Day, dat eigenlijk op 18 april zou plaatsvinden, wordt verschoven naar 20 juni. Dat heeft de organisatie vrijdagmiddag bekendgemaakt. ‘Niemand weet precies hoe de situatie er over vijf weken uit komt te zien. De beslissing moest echter nu worden genomen op basis van de huidige feiten’, schrijft de organisatie in een statement. ‘We denken dat we met deze beslissing de platenzaken over de hele wereld de beste kans geven om een winstgevende, succesvolle Record Store Day te houden. We hebben daarbij rekening gehouden met de aanbevelingen van alle betrokken instanties.’

Fuck you I won’t do what you tell me? Nu even niet. Rage Against The Machine luistert naar de experts en stelt zijn comeback uit vanwege het coronavirus. Het eerste deel van de reünietournee (t/m mei) wordt uitgesteld. Het gaat uitsluitend om Amerikaanse data. Vanaf september zou de band in Europa toeren. Eerder werd al duidelijk dat festival Coachella, waar band zou headlinen, niet door gaat.

– Ook Billie Eilish schrapt Amerikaanse shows. Tot eind van deze maand geeft ze geen optredens meer. Op 13 juli staat er een show in Ziggo Dome gepland, die lijkt voorlopig niet in gevaar. Grote concertproducenten als Live Nation en AEG Present hebben aangekondigd dat ze deze maand alles zullen annuleren. Waarschijnlijk komen ook de tournees van onder andere TOOL, Cher, Pinkpop-headliner Post Malone en Thundercat (14 april in Paradiso) tijdelijk stil te liggen.

12 maart

Alle concerten en festivals met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat maakte zorgminister Bruins donderdagmiddag bekend in een persconferentie met premier Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM. Deze regeling geldt t/m 31 maart. Dit zal betekenen dat vrijwel alle popzalen hun deuren moeten sluiten de komende weken. Het verbod geldt ook voor bijvoorbeeld musea en theaters. De komende tijd stonden er concerten van onder andere Gregory Porter (Ziggo Dome), Avril Lavigne (AFAS Live), Elbow (Ziggo Dome), Floor Jansen (AFAS Live), CocoRosie (Paradiso) en The Jesus and Mary Chain (Melkweg) gepland. Grote alternatieve popfestivals als Rewire (3-5 april), Paaspop (10-12 april) en Roadburn (16-19 april) en MOMO (16-19 april) mogen hopen dat de regels volgende maand weer worden versoepeld.

Kensington heeft zijn Europese tournee uitgesteld. De band zou onder meer in Duitsland, Zwitserland en Hongarije spelen. Alle shows zijn verschoven naar oktober.

– Het zit DeWolff niet mee in Europa. ‘We just wanna play’, schrijft de band op Facebook nadat hun show in Boedapest óók wordt gecanceld in verband met de voorzorgsmaatregelen die de Hongaarse stad treft. Eerder werden twee optredens in Oostenrijk al geannuleerd, waardoor de tour behoorlijk in de soep loopt. Van de vijf dagen on the road hebben de Limburgers maar een enkele show kunnen spelen.

– Alle concerten en evenementen in het Antwerpse De Roma tot eind maart worden verplaatst of geschrapt. In eerste instantie gold dit alleen voor evenementen met bezoekersaantallen boven de 1.000, maar nu voor alle evenementen. Alle kaartkopers worden persoonlijk op de hoogte gebracht via de e-mail.

Bestel de nieuwe OOR hier!

Popzaal AB in Brussel heeft alle concerten voor de rest van de maand gecanceld. ‘Wij zijn zeer bezorgd over de situatie en willen mee onze verantwoordelijkheid nemen met betrekking tot de indijking van het COVID-19 virus.’ Onder andere Eefje de Visser, Roosbeef, Hooverphonic, Cocorosie en The Jesus and Mary Chain zouden optreden.

– Machine Head heeft zijn volledige Europese tournee geschrapt. De band zou op 2 juni TivoliVredenburg in Utrecht optreden. ‘Samen met ons management, onze boekingsagenten en zakenrelaties hebben we geprobeerd tot een betere oplossing te komen, maar het risico is te groot voor onze fans en hun naasten.’

– Donald Trump legt al het personenverkeer vanuit Europa voor dertig dagen stil om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er wordt een uitzondering gemaakt voor Amerikaanse burgers, mits ze vooraf gescreend worden op het virus. De gevolgen voor de muziekindustrie zijn nog onbekend, maar voor Amerikaanse muzikanten lijkt dit een extra obstakel om naar Europa te komen.

Torres, afgelopen weekend nog in Paradiso-Noord, vraagt haar fans om hulp. De zangeres uit New-York heeft haar concerten in Zwitserland, Frankrijk en Italië afgezegd en wil vliegtickets boeken om zo snel mogelijk naar huis te kunnen, voordat de nieuwe regeling van Trump vrijdagavond gaat gelden. Ze probeert zo te vermijden dat heel de band in quarantaine moet. ‘Elke cent die ik heb verdiend tijdens deze tournee zal ik moeten uitgeven aan vliegtickets.’

11 maart

Bombay Bicycle Club schrapt voorlopig zijn shows in de Melkweg (19 maart) en het AB (23 maart), evenals overige Europese tourdata. Op Instagram laten de indierockers weten dat de voorzorgsmaatregelen van bepaalde concertzalen het onmogelijk maken om de tour voort te zetten zoals gepland. Later dit jaar zullen de shows alsnog te bezoeken zijn met aangeschafte tickets. Een nieuwe datum is nog niet bekend.

– Het Sportpaleis, de Lotto Arena en Vorst Nationaal in België schrappen alle concerten tot 31 maart, waaronder Elbow op 25 maart. Dat heeft de CEO van Sportpaleis Group, Jan Van Esbroeck, bekendgemaakt. De afgelastingen zijn ingevoerd door de overheden.

– De Plain White T’s annuleren hun volledige Europese en UK tournee, waaronder ook hun show in de Melkweg op 29 maart. Naar eigen zeggen hopen ze spoedig alsnog op tournee te kunnen gaan.

10 maart

– 013 laat weten dat er twee shows worden afgelast deze week: Agnes Obel (13 maart, verplaatst naar 17 augustus; tickets blijven geldig) en Papa Roach / Hollywood Undead (14 maart, wordt gezocht naar nieuwe datum). De shows in de Next Stage zaal gaan wel door, waaronder Band With Benefits (13 maart), Samantha Fish en Vato Gonzalez (beiden 14 maart).

– Carlos Santana voelt zich genoodzaakt zijn aanstaande Europese tournee te annuleren, waaronder dus ook de shows in Sportpaleis (24 maart) en Ziggo Dome (31 maart), zo laat zijn management weten.‘Terwijl we het ten zeerste betreuren, heeft de veiligheid van onze fans de hoogste prioriteit’, aldus het management. ‘We houden iedereen op de hoogte over nieuwe speeldata en proberen snel terug te komen naar Europa.’

– Het Kingsworld Festival in Den Haag wordt afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie hield er sterk rekening mee dat de overheid uiteindelijk sowieso de boel zou afblazen, waarop ze er zelf voor hebben gekozen het evenement op Koningsdag te annuleren.

9 maart

– Het concert dat Wolf Parade afgelopen maandagavond in TivoliVredenburg zou geven werd afgelast. De band heeft heel de Europese tournee geschrapt vanwege het coronavirus. In een statement zeggen de bandleden het ‘onverantwoord en potentieel gevaarlijk’ te vinden op tournee te gaan.

Foto: Harrij Stekel

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven
festival

Hear Hear! laat oude Pukkelpop­tijden herleven

'Goedemiddag Pukkelpop!' Zo verwelkomt presentator Luc Janssen opzettelijk de vroege oudere jongeren in de tent genaamd YEAH YEAH, een van ...
Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard
concert

Pixies in Melkweg: het wachten en zweten waard

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. De twee concerten die Pixies deze week in de Melkweg geven ...
Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner
achtergrond

Arctic Monkeys in 40 songs: de groeistuipen van Alex Turner

‘Onze leeftijdsgenoten interesseren zich alleen voor meisjes en uitgaan, daar zingen wij dus over.’ Zo stelden ze ooit zelf het ...

Alle concerten en festivals tot 1 juni afgelast (coronavirus) | OOR