Uit nieuw onderzoek van BumaStemra is gebleken dat vrouwelijke muzikanten, ondanks een stijging, nog altijd ondervertegenwoordigd en onderbetaald zijn. Al te positief over die stijging hoeven we ook niet te zijn: van 13 procent in 2016 naar 16 procent in 2025. Na bijna tien jaar knokken vraagt de nieuwe tussenstand niet echt om slingers en confetti.
Openingsfoto Marc Prodanovic
Gevoelsmatig zien we meer vrouwen bovenop de ooit mannelijke muzikale apenrots dan ooit. In de top vijf albums van onze Eindlijst 2024 stonden vier vrouwelijke artiesten, rolmodellen waar je als kleine muzikantje met een droom trots tegenop kan kijken. Toch blijkt dat beeld niet compleet. Schrijvers en producers zijn namelijk overwegend mannelijk. Zo werken uiteindelijk alsnog meer mannen aan releases van zowel vrouwelijke als mannelijke artiesten.
Ruim twee derde van de vrouwelijke muzikanten ervaart de muziek ook als echt mannenwereldje. Een derde van de vrouwen zegt zich soms niet serieus genomen te voelen. Ze zouden enkel zangeres zijn, of de technische kennis niet hebben. Een feitelijk onjuiste aanname: 58 procent van de vrouwelijke respondenten heeft namelijk een muziekopleiding gevolgd, tegenover 39 procent van de mannelijke respondenten. Toch meldt BumaStemra dat aan dit beeld sinds 2016 bar weinig veranderd is.
Nieuwe generatie
Ook qua inkomsten vanuit muzikale activiteiten blijven vrouwen vooralsnog achter. De mannelijke muzikant verdient ongeveer drie keer zoveel als de vrouwelijke muzikant in BumaStemra-inkomsten. Dat gaat voornamelijk om inkomsten uit muziek die wordt afgespeeld op de radio, op tv of in cafés. Wél stegen de Buma-inkomsten voor de top 100 vrouwen flink hard met maar liefst 68 procent, waar de top 100 mannen er zelfs een klein beetje op achteruit gingen. Dat is een statistiek die uiteraard niet direct iets positiefs betekent voor iedereen die ver buiten die top honderd verdienende artiesten valt.
De nieuwe generatie muzikanten laat wél een beeld zien waar we gelukkig van worden. In de leeftijdscategorie 19-25 jaar ligt het percentage vrouwen op de 23 procent en bij de echte kids (tot 18 jaar) zelfs op 31 procent. Hiermee kunnen we dit artikel dan misschien toch met een positieve noot afsluiten. Daarnaast zijn er meer vrouwelijke rolmodellen dan ooit, en blijkt het overgrote deel van de vrouwelijke muzikanten vertrouwen te hebben in het nut van initiatieven voor gendergelijkheid binnen de muziek.