nieuws

We could be heroes… de beste superhelden-nummers

Vanaf vandaag in de bioscoop, de nieuwe Avengersfilm Avengers: Endgame. De 22ste film in het Marvel-universum is de afsluiting van de derde fase van de filmserie en zal het afscheid betekenen van een aantal publieksfavorieten. Iron Man, Captain America en consorten nemen het in dit vervolg op Avengers: Infinity War op tegen de superschurk Thanos, die aan het eind van de vorige film vijftig procent van de levende organismen in het universum vernietigde. Of het ze lukt en wie van de personages kun je nu in de bioscoop gaan bekijken. Voor ons een mooie gelegenheid om de vijf beste nummers over superhelden er nog eens bij te pakken.

Black Sabbath – Iron man
Het is niet meer dan logisch om deze lijst af te trappen dan met een lied over de allereerste superheld die geïntroduceerd werd in het cineastische universum van Marvel. Voor de première van de film met Robert Downey Jr. in de hoofdrol in 2008 was dit nummer vele malen populairder dan de superheld zelf. De openingsriff van Tony Iommi is even herkenbaar als bijvoorbeeld die van Smoke On The Water en de markante manier van zingen door Ozzy Osbourne is er een die uit duizenden te onderscheiden is. Ondanks dat er, op de titel na, niet echt een verwijzing naar de stripverhalen in het nummer verwerkt zit, is Iron Man van Black Sabbath de ultieme superhero-song.

The Ramones – Spider-Man
Het origineel is gecomponeerd door Paul Francis Webster en Bob Harris voor de cartoonserie over Peter Parker en zijn alter ego, maar de punkcover van The Ramones is minstens zo beroemd geworden door de jaren heen. In tegenstelling tot Iron Man gaat dit nummer wél echt over de superheld en worden er meerdere verwijzingen in de tekst gemaakt naar de missies die de Friendly Neighbourhood Spiderman gedaan heeft. De populariteit van de punkcover van de themesong bleef ook bij Marvel niet onopgemerkt, in Spiderman: Homecoming, uit 2017, wordt openlijk verwezen door Blitzkrieg Bop in de soundtrack op te nemen.

3 Doors Down – Kryptonite
Stiekem waren wij blij dat we deze song vergeten waren, want wat een clichématige draak is dit zeg. Een enkele, door nostalgie overmande, twintiger zou misschien het tegendeel willen bewijzen, maar als je objectief kijkt, doorstaat Kryptonite de tand des tijds niet. Wel is het verhaal uit de videoclip best grappig, een bejaarde superheld die het liefst terug wil naar de hoogtijdagen van zijn heldendom en het kwaad wil blijven bestrijden. De hoofdpersoon uit de clip wil het liefst terug naar vroegere tijden, maar de gemiddelde muziekliefhebber is blij dat het verleden achter ons ligt en acts als 3 Doors Down niet meer relevant zijn.

Leaf – Wonderwoman
Nog zo’n act die we een beetje vergeten waren: Leaf. De band uit Utrecht had in 2007 een een zomerhit met Wonderwoman, met het ultieme wohoho-refreintje. Na Wonderwoman volgden nog twee bescheiden hitjes met New Song en Motherfucker, waarna de band een stille dood stierf. In 2016 deed zangeres Annemarie Brohm nog een gooi naar eeuwige roem, met haar deelname aan The Voice Of Holland, maar helaas was de faam van korte duur, want de zangeres haalde de finale niet. Het meest memorabele uit de videoclip van het nummer met de verwijzing naar de superheldin van DC Comics, is misschien wel de Nederlandse tongval van de televisiepresentator aan het begin van de videoclip.

The Traits – Nobody Loves The Hulk
Een echte origin-story op muziek. De New Yorkse garageband The Traits vertelt in dit nummer het volledige verhaal van Bruce Banner en zijn groene alter-ego. Een punk akkoordenschema en een verhalende tekst zijn de enige ingrediënten voor dit nummer uit 1969. Ook opvallend is de zin ‘We don’t allow no green skin people in here’, wat kan worden gezien als een kritiek op het racisme dat altijd een onderdeel is geweest van de Amerikaanse maatschappij. Het nummer werd geschreven door Rosalind Rognoff die vertelde dat ze het nummer schreef voor The Traits omdat ze zelf een fan was van stripboeken en haar collectie had moeten verkopen.

Bonus: Avengers ft. Jimmy Fallon – We Didn’t Start The Fire
Niet alleen muzikanten zingen, maar ook de superhelden zelf wagen zich weleens aan een liedje. Zo kwam talkshowhost Jimmy Fallon, samen met de cast van Avengers: Endgame met een cover van Billy Joels ‘We Didn’t Start The Fire’ waarvan de tekst aangepast was aan de filmsaga. Geen meesterwerk, maar wel een leuke gimmick.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie
muziek in coronatijd

Al meer dan 50.000 mensen tekenden de petitie

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic
nieuws

Fiona Apple krijgt hoogste score ooit op Metacritic

Metacritic, de bekende website die het gemiddelde oordeel van albumrecensies berekend, heeft een nieuwe nummer 1 in zijn top 100 ...

We could be heroes… de beste superhelden-nummers (nieuws) | OOR