column

'2021, het jaar van euforie, bubbels en wederopbouw'

Als ik érgens een pokkehekel aan heb bij zo’n eerste nummer van het jaar, dan is het wel het Glazen Bol-fenomeen dat popmuziek tot een windhondenrace degradeert. Van die zich popjournalist noemende bijgoochems die voorspellen dat Joepie en de Klootviolen het in 2021 helemaal gaan maken. Zodat ze zelf, toppunt van sneu, bij het minste geringste succes van Joep in het komend najaar breed kunnen uitventen dat zij het ‘al in een heel vroeg stadium zagen aankomen’. Kielhalen, dat soort types!

Bij OOR doen ze dit jaar goddank niet aan de Glazen Bol. Mede omdat de poproutine door corona volledig van de leg is. De bijgoochems zijn momenteel verblind door hun dagelijkse overdosis Netflix. En wat doe ik? Uitgerekend ik, verklaard tegenstander van en dus het toppunt van inconsequentie, ga de toekomst voorspellen. Ik ga doodleuk uit de doeken doen, na langdurig getuur in mijn opgepoetste glazen bol én een emmer geitenpis, wat het komende jaar gaat brengen.

Mijn tips voor 2021: Euforie, Bubbel(s) en Wederopbouw. Vaccins, sneltesten, coronapaspoorten en Hugo’s Uitgaans-app (wat is dat nou weer voor cocktail?) zullen samen de backbone vormen van een livepraktijk die zal herrijzen tot een reuzenpaddenstoel, groot genoeg om het hele land minimaal een jaar lang high te houden. Wat 2021 zal brengen – en prepareer je daar alvast op – is EUFORIE, zoals onze voorouders die kenden toen de bezetter het land was uitgejaagd. Vorige keer hielden ze vervolgens populisten vijftig jaar buiten de deur, ik bedoel maar.

Optredende artiesten zijn in 2021 niet aan te slepen. Bands en dj’s komen als manna uit de lucht zetten: broodnodige voedseldroppings voor muzikaal uitgemergelden. Schransen zullen wij, tot we erbij neervallen. Zorgpersoneel wordt massaal omgeschoold om clubs, discotheken, zalen, theaters en festivals van voldoende medewerkers te voorzien. Minister Van Engelshoven staat onder zware druk om in samenspel met de bouwsector talloze nieuwe mega-optreedlocaties uit de grond te stampen.

Het woord ‘evenement’ volstaat allerminst nog voor de gierende, geile orgie van gedeeld cultuur genieten, verbroederd en verzusterd, die onze hernieuwde werkelijkheid gaat worden. Wij gingen tegen de muren op, ja! Maar aanstonds staat er weer kleur op onze wangetjes en zitbilletjes. Na maanden van wrede insnoering kunnen zij weer vrijelijk het luchtruim knuffelen. Zeg mij na: je suis Cardi B. In een bubbel, dat wel. Festivals en optreedpaleizen worden bubbels.

Artiesten (zij worden natuurlijk als eersten gevaccineerd), crews en publiek zullen tot coronavrije bubbels veroordeeld zijn, wappies komen er niet in. Pinkpop kan niet even een ersatz-Anthony Kiedis laten invliegen als de echte onverhoopt toch een rare druipneus heeft. Maar ook jij, lieve bezoek(st)er, wordt een bubbelwezen. Te herkennen aan de smile op je kop van hier tot Tokio en terug.

We zullen gelukkig zijn en nóóit meer klagen (beloof het me) nu we weer stralend rond de meiboom mogen dansen. In het najaar niet vergeten dat ik het al in een heel vroeg stadium zag aankomen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 34 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 34 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Arcade ...
Tool staat op in Ziggo Dome
concert
tool

Tool staat op in Ziggo Dome

‘I’m 58 and I’m standing up!’ Veel zegt Maynard James Keenan donderdagavond niet, in de uitverkochte Ziggo Dome. Zo zijn ...
Eerste beelden Bowie-film 'Moon­age Daydream'
kijken
David Bowie

Eerste beelden Bowie-film ‘Moon­age Daydream’

De eerste trailer van de nieuwe David Bowie-film 'Moonage Daydream' is vanaf nu te bekijken. De film draait vanaf september ...

'2021, het jaar van euforie, bubbels en wederopbouw' (column) | OOR