nieuws

Winkel dicht? Bestel de nieuwe OOR in onze shop

Happy new year! Pardon: gelukkig nieuwjaar! – want OOR trapt 2022 af in Nederlandstalige sferen. Het is precies veertig jaar geleden dat De Bom barstte. Doe Maar, Het Goede Doel en Toontje Lager voerden in 1982 een golf aan Nederpopacts aan, die allemaal in de eigen taal zongen.

Niet langer was het Nederlands een gimmick of niche, maar een succesvol, opzichzelfstaand genre. Een genre dat vandaag de dag bovendien een nieuwe piek beleeft: Froukje, S10, Sophie Straat, Hang Youth, Goldband, MEAU en vele, vele anderen roeren zich in het alternatieve circuit, na de hiphop heeft nu ook de vaderlandse pop het vizier op de moerstaal gericht.

OOR zet de opkomst van Hollanditis in 1982 uitvoerig op een rij, spreekt Henk Westbroek over toén en schuift in het heden aan bij MEAU en de heren van Goldband (voor een heuse NL-luistertest). Ook van eigen bodem: Blaudzun, die met Cat Power, The Lumineers, Yard Act en Zea (uit Friesland, ja) de interviewronde compleet maakt. In Aan De Bar drinken we een borrel met Henk Schiffmacher. En verder natuurlijk de gebruikelijke lading aan recensies in deze nieuwe OOR!

Deze editie vind je nu ook in de OOR Magazine App via de App Store of Google Play of onze web app en vanaf vrijdag 14 januari in de winkel.

 

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van Pearl, English ...
This Could Be Texas
indie
English Teacher

This Could Be Texas

Na deze jonge indierockband uit West-Yorkshire enkele malen live te hebben gezien, was ik vooraf iets bevreesd voor dit debuutalbum ...
Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013
winactie

Win! Tickets voor Yasiin Bey (Mos Def) performs MF DOOM in 013

Yasiin Bey (voorheen bekend als Mos Def) brengt een ode aan MF DOOM. Ofwel: de ene 'legend' eert de andere ...

Winkel dicht? Bestel de nieuwe OOR in onze shop