nieuws

Ronnie Spector (78) van The Ronettes overleden

Ronnie Spector, zangeres van The Ronettes en moeder aller sixties­meidengroepen, is op 78-jarige leeftijd overleden. De familie van Spector maakte dit woensdagavond bekend. Volgens een statement op haar officiële site overleed de zangeres na een korte strijd tegen kanker.

Veronica Bennett, haar echt naam, vormde The Ronettes samen met haar zus Estelle Bennett en nicht Nedra Talley toen ze nog maar een tiener was. Net voor haar twintigste verjaardag zong ze Be My Baby (1963) in, een uitbundige brok zwierigheid die geluidsbepalend zou blijken voor het tijdperk van de sixtiesmeidengroepen en alles wat daarop volgende.

The Ronettes waren in de jaren zestig hét paradepaardje uit de succesvolle stal van Phil Spector, die ook singles als Walking In The Rain en Do I Love You produceerde. Naast een flinke reeks hits, dankte Ronnie ook haar achternaam aan de vorig jaar overleden producer, al was hun huwelijk een nachtmerrie: de platenproducer sloot haar na het huwelijk op in zijn huis en dreigde haar te vermoorden.

Ook nadat ze in 1972 letterlijk ‘ontsnapte’ uit het huwelijk met Phil, bleef ze zijn achternaam altijd dragen. Ook toen ze haar eigen weg ging met behulp van George Harrison, die haar versie van zijn song Try Some, Buy Some produceerde. In de jaren daarna raakte Ronnie Spector als zangeres meer op de achtergrond, maar bleef haar invloed op de popcultuur door de jaren heen groot.

Onder haar bekendste fans mogen we The Ramones rekenen, die eigenlijk gewoon een carrière lang The Ronettes-liedjes speelden met de voet op het gaspedaal. In 1999 zongen Joey Ramone en Ronnie zelfs een duet: Bye Bye Baby. Eerder, in de jaren tachtig, bracht Ronnie glad geproduceerde soloplaten als Siren (1980) en Unfinished Business (1987) uit. In 2016 verscheen haar laatste album English Heart.

Even invloedrijk als de muzikant was het stijlicoon Ronnie Spector. Zij en The Ronettes schikten zich niet naar de ‘witte’ standaarden van de Amerikaanse popindustrie, maar zagen eruit als het soort meisjes dat je stiekem rokend in de toiletruimte kon aantreffen; hoog gehakt, (zeer) hoog opgestoken haar en dikke strepen eyeliner onder de ogen. Amy Winehouse kopieerde het een-op-een.

‘Ronnie leefde haar leven met een twinkeling in haar ogen, een pittige houding, een ondeugend gevoel voor humor en een glimlach op haar gezicht’, schrijft haar familie in het statement. ‘Ze was vervuld van liefde en dankbaarheid.’ De zangeres laat haar man Jonathan Greenfield en hun twee zoons achter.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word lid van <span class="oor">OOR</span> en stel je vinyl­pakket samen!
abo-actie

Word lid van OOR en stel je vinyl­pakket samen!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. Met nieuwe lp's van Coldplay, ...
Goldband luistert Nederpop: 'Hoor ik nou Ernst Jansz?'
luistertest
goldband

Goldband luistert Nederpop: ‘Hoor ik nou Ernst Jansz?’

Goldband – als je voor pret bent. De voormalige stukadoors verrasten vorig jaar met de eighties-synths en Nederlandstalige teksten op ...
Meat Loaf: de zwaarste jongen uit de popmuziek
in memoriam

Meat Loaf: de zwaarste jongen uit de popmuziek

Marvin Lee Aday, die we allemaal kennen als de imposante, volumineuze rockzanger Meat Loaf, is op 74-jarige leeftijd overleden ...

Ronnie Spector (78) van The Ronettes overleden (nieuws) | OOR