nieuws
Punk

ZANGERES THE SLITS OVERLEDEN

Punkpionier Ariane Forster (tweede van links op de foto), vooral bekend als Ari Up, zangeres en blikvanger van de postpunkband The Slits, is 19 oktober jl. op 48-jarige leeftijd overleden. Ari Up was eind jaren zeventig hét rolmodel voor talloze punkmeisjes en daarmee misschien wel de allereerste riot girl.

In 1976 richtte Forster op 14-jarige leeftijd een van de eerste all-girl bands (die ook zelf hun instrument speelden) op: The Slits. De meidenband bracht twee albums uit: het door reggae-veteraan Dennis Bovell geproduceerde Cut (1979) en Return Of The Giant Slits (1981). Met name het debuut trok de aandacht, niet alleen door de albumcover waarvoor de meiden in weinig verhullende schaamlappen en met ontbloot en met modder besmeurd bovenlijf poseerden, maar ook door de aanstekelijke mix van reggae en punk en allengs ook steeds meer Afrikaanse ritmes en funk- en freejazz-invloeden.

In 1977 begeleidden The Slits als support act The Clash tijdens hun befaamde White Riot Tour (met ook de Buzzcocks en Subway Sect). De semi-officiële bootleg Once Upon A Time In A Living Room (1980) getuigt van deze begindagen van The Slits, dan nog ongepolijst en Jah-loos (punkhit: A Boring Life). Typical Girls, de debuutsingle van september 1979, geldt na al die jaren nog steeds als overtuigend mission statement.

Nadat de groep in 1982 uit elkaar was gevallen en Ari Up een tijdlang onderdak had gevonden in de New Age Steppers (een jazz/dub/postpunk-formatie geformeerd rond Mark Stewart van The Pop Group, de dan nog jonge Neneh Cherry en producer Adrian Sherwood), kwamen Ari Up en oud-Slits-bassiste Tessa Pollitt in 2005 weer bij elkaar om op te treden. Met hulp van Sex Pistol Paul Cook en Marco Pirroni (ex-Adam And The Ants, ex-Siouxsie And The Banshees) werd de EP Revenge Of The Killer Slits opgenomen.

Later werd Cooks plek overgenomen door zijn dochter Hollie, oud-gitariste Viv Albertine deed ook nog een paar keer mee. Maar de typische punkmeisjes waren beschaafde vrouwen geworden, en de impact van hun reünie was bescheiden. Vorig jaar verschenen nog een biografie (Typical Girls? The Story Of The Slits door Zoë Street Howe), een Deluxe Edition van Cut en een heus derde studioalbum: Trapped Animal.

De band leek een doorstart te maken, totdat op Twitter het nieuws van Forsters overlijden te lezen was. Stiefvader en Sex Pistol John Lydon – hij is getrouwd met Ari’s moeder Nora Forster – bevestigde kort daarna in een officiële verklaring het overlijden op zijn website. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Lydon heeft het in zijn verklaring alleen over een ‘ernstige ziekte’. Afgelopen mei speelde Ari Up nog met The Slits in Vera en Ekko.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers
special
jimi hendrix

Een halve eeuw zonder Jimi Hendrix: zijn 20 beste nummers

Jimi Hendrix schuift in 1969 aan bij de Dick Cavett Show in een blauwe kimono. Het kledingstuk lijkt op een ...
'Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk'
muziek in coronatijd

‘Juist het politiek incorrecte maakte de Stones leuk’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist Hooijer de ontwikkelingen in de ...

ZANGERES THE SLITS OVERLEDEN (nieuws) | OOR