boek

In 'Frank & Co' van Co de Kloet hóór je Zappa bijna praten

Frank Zappa: componist, muzikant, cultureel fenomeen. Tijdens zijn leven al heel productief, maar zelfs na zijn overlijden in december 1993 verschenen er tientallen nieuwe albums – en de stroom uit zijn immense archief is nog lang niet opgedroogd. Ook wordt er nog steeds veel geschreven over zijn leven en werk.

Daar zit veel moois tussen, zoals The Big Note, een omvangrijk boek waarin al zijn platen (ook de postume) minutieus beschreven worden, of de vorig jaar verschenen Zappa Tour Atlas, waarin alle tournees gevisualiseerd zijn. En verder natuurlijk veel beschouwingen, memoires van ex-bandleden (dat zijn er nogal wat) en anderen die hem van nabij hebben meegemaakt, inhoudelijk van wisselende kwaliteit.

Nu is er Frank & Co van Co de Kloet. Een essentiële uitgave voor de Zappa-fan, want dit boek is anders. De Kloet is vanaf zijn vroegste tienerjaren fan van Zappa. In 1977 – hij was toen 18! – interviewde hij Frank Zappa voor het eerst. Er was een klik en er was wederzijds respect, waardoor Zappa vrijuit met hem sprak, iets wat Zappa – die niet graag interviews gaf – zelden deed. Hij had een hekel aan muziekjournalisten omdat die zijn werk niet begrepen en hem altijd in een hokje wilden plaatsen. De Kloet was geen muziekjournalist; aanvankelijk was hij gewoon een fan, later een vriend en ambassadeur van het werk van Zappa in de breedste zin.

De Kloet heeft ervoor gekozen een flink aantal volledig uitgeschreven interviews met Zappa op te nemen in dit boek. Hij nam al hun gesprekken (met toestemming) op en je bent als lezer getuige van de ontwikkeling van de band tussen de twee mannen. Zappa’s gedachtewereld komt in deze interviews volledig tot wasdom en omdat ze woordelijk zijn uitgetypt, hóór je Zappa bijna praten en dat werkt soms hypnotiserend.

De bekende materie komt aan bod: groupies, rechtszaken, Zappa’s afkeer van zo’n beetje alles en iedereen. Wat vooral uit de gesprekken opstijgt is Zappa’s oneindige energie als het over zijn muziek gaat. Wie weet wat hij allemaal nog had kunnen maken. Het is een groot gemis dat hij zo vroeg is overleden. Gelukkig zijn er mensen als Co de Kloet, die het vuur brandende houden. Frank & Co is verplichte kost voor wie het nog immer uitdijende universum van Zappa wil begrijpen.

FRANK & CO door Co de Kloet is verschenen bij uitgeverij Haver Producties.

In 1971 trokken Frank Zappa en zijn Mothers of Invention door de Verenigde Staten met hun 200 Motels-show. Jip Golsteijn volgde de groep voor OOR tijdens een slopende reis langs de noordoostkust. Lees deze klassieke reportage hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR's Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021
eindlijst 2021

OOR’s Eindlijst: dit zijn de 20 beste albums van 2021

'Sometimes I Might Be Introvert' van Little Simz is door de Nederlandse muziekcritici uitgeroepen tot het beste album van 2021 ...
De speciale kerst-<span class="oor">OOR</span> is uit! Bestel 'm nu in onze shop
OOR shop

De speciale kerst-OOR is uit! Bestel ‘m nu in onze shop

Met Barry Hay (door Bart Chabot en Anton Corbijn), Warren Ellis, Froukje, Rico, Bill Callahan & Bonnie ‘Prince’ Billy, Neil ...
Yous & Yay over OOR's Eindlijst: 'Nee, dit is geen beste plaat'
interview

Yous & Yay over OOR’s Eindlijst: ‘Nee, dit is geen beste plaat’

‘Wat doe je op een dag?’ Het is de inmiddels beruchte openingsvraag waarmee Yous en Yay, ofwel Sef en Faberyayo, ...

In 'Frank & Co' van Co de Kloet hóór je Zappa bijna praten (boek) | OOR