boek

Zelfs Cruijff was eigenlijk gewoon een Vijfde Beatle

Vroeger behoorde het, gewoon, tot de zekerheden in de popmuziek: The Beatles waren met z’n vieren en een vijfde Beatle heeft nooit bestaan, zelfs al zou je met wat goede wil best wat invallers, sidekicks en stille krachten kunnen verzinnen (Pete Best, Stu Sutcliffe, Jimmie Nicol, Billy Preston, George Martin, Brian Epstein, Yoko Ono). Tót John Schoorl en Paul Onkenhout in de Volkskrant hun serie startten over, juist, de véle vijfde Beatles die de geschiedenis rijk is.

Inmiddels is die serie, met wat aanvullingen, keurig gebundeld en staat het totaal op – uiteraard – 64. En daar zitten ook vrouwen en Nederlanders tussen, want ook zij bleken te voldoen aan de definitie die de John & Paul van de lage landen hanteren: ‘De Vijfde Beatle is een man of vrouw die een voorname rol speelde in het Beatles-universum, dan wel een niet te negeren geestverwant (…) Hij of zij was, of is, een Beatle zonder een Beatle te zijn, of een ex-Beatle, een bijna-Beatle, een Beatles-vriend of een Beatles-bewonderaar.’

Met een dergelijk elastieken afbakening kun je natuurlijk alle kanten op en dat doen de auteurs dan ook gretig. Ze bezitten gelukkig genoeg humor, spitsvondigheid én chargerend vermogen om er iets onderhoudends en zelfs bewonderenswaardigs van te maken. Want ga er maar aanstaan: uitleggen waarom oud-Sparta-rechtsbuiten Nol Heijerman een Vijfde Beatle was (antwoord: hij was de eerste Nederlandse voetballer met lang haar). Of acteur Victor Spinetti (hij acteerde als enige, naast de bandleden zelf, in alle Beatles-films). Of Brigitte Bardot (het idool van John Lennon). Of Joey Ramone (‘de punkversie van de Vijfde Beatle’). Of gitarist Wen Shang-yi alias Monster (gitarist van Mayday, zeg maar The Beatles van Taiwan).

Zelfs grootheden als Mohammed Ali, Johan Cruijff, Bob Dylan en Toots Thielemans waren eigenlijk gewoon een Vijfde Beatle – Schoorl en Onkenhout (zelf natuurlijk ook volbloed Vijfde Beatles) leggen het allemaal geduldig en geloofwaardig uit. Omdat het totaal natuurlijk koste wat kost 64 moest blijven, zijn er nog wel wat omissies te verzinnen. De schrijvers noemen er zelf al een paar (Elvis Presley, Phil Spector, Little Richard), maar waar is bijvoorbeeld Dave von Raven, toch de enige échte NederBeatle? En wat te denken van de Vijfde Beatle die al vele jaren in het OOR-colofon staat en zanger/gitarist was van Les Zazous, ook wel bekend als de Katwijkse Beatles? We wachten geduldig op deel 2.

DE VIJFDE BEATLES door Paul Onkenhout en John Schoorl is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Als je nu een halfjaarabonnement (€34) op OOR neemt, krijg je het boek De Vijfde Beatles van John Schoorl & Paul Onkenhout cadeau! Kijk hier.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Eefje de Visser: 'In dit crisisjaar heb ik geluk gehad'
interview

Eefje de Visser: ‘In dit crisisjaar heb ik geluk gehad’

Eefje de Visser maakt de platen van het jaar. We belden de 34-jarige zangeres in haar woonplaats Gent (België) om ...
Op vinyljacht met Soulwax in Los Angeles (1999)
het poparchief

Op vinyljacht met Soulwax in Los Angeles (1999)

Uit de archieven: In 1999 zocht OOR's Erik van den Berg de hipste Belgen van dat moment op in Los ...
Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek
boek

Mode is leven, zo toont Corbijn aan in nieuw fotoboek

Je hoeft niet van muziek te houden om de muziekfoto’s van Anton Corbijn op waarde te schatten. Je hoeft ook ...

Zelfs Cruijff was eigenlijk gewoon een Vijfde Beatle (boek) | OOR