north sea jazz

Zo eigenzinnig als Róisín Murphy zie je ze zelden

Haha, al die verbijsterde gezichten. Net een groepsknuffel bij Marcus Miller, nu speelt Róisín Murphy. En wat is Murphy aan het doen op het Maas-podium? In een paarse cape lijkt ze eerst even de koningin van het North Sea-bal, daarna bonkt de koningin met een zilveren paspop tegen haar hoofd en gaat op het podium liggen onder een jurk als deken.

Fotografie Dimitri Hakke

Na een ongrijpbare eerste helft, waarin Róisín weinig interactie heeft met het publiek, loopt ze de coulissen in om zich te verkleden voor een tweede helft die zowaar nóg ongrijpbaarder is. Als een generaal zonder leger loopt ze op het ritme van stampende vierkwartsmaten over het podium. Róisín draait haar rug naar het publiek om een statement te maken. ‘I feel my story’s still untold’, zegt ze tegen North Sea Jazz. Dan zingt ze uitmuntend verder.

Woensdag werd Róisín Murphy vijftig. Alleen de vouwen in haar gezicht vertellen dat ze een jaartje ouder wordt. Verouderen doet haar dansbare muziek niet. Murphy is vrij en haar shows doen het goed op Pinkpop, Down The Rabbit Hole en ook op North Sea Jazz. Hoewel niet iedereen deze eigenzinnige show kan waarderen. Wie Murphy boekt, krijgt een ervaring onder haar eigen voorwaarden. ‘I live my life the way I want’, zingt ze als disclaimer in de lange disco-stamper I Want Something More.

Dat stampende is vandaag vaker aanwezig. Vanaf de eerste seconde van Replicate transformeert haar band de zaal in een nachtclub. Die band, consequent buiten het licht, lijmt de elementen in dit optreden behendig aaneen. Terwijl melodie overschaduwt wordt door ritme, verandert Murphy met kostuumwissels in een andere paradijsvogel. ‘Why is nobody singing?’, vraagt ze aan het publiek. Wacht, denkt North Sea Jazz, deze ontspoorde drumsolo is gewoon Molokos Sing It Back!

De hits, Róisín doet ze wel, maar ze worden onder het dansbare tapijt van nieuwer werk geschoven. Er wordt alleen gehint naar Let Me Know, als intermezzo in een langere track. En Róisín zingt het alsof ze alles al gezien heeft. Toch wordt dit optreden óók gespeeld met lef en risico. En met een experimenteerdrift die je zelden ziet bij een artiest met zoveel ervaring. Het is duidelijk dat Róisín vooruit kijkt, niet achterom.

Het hoogtepunt is zowaar een nieuw liedje, van een album dat nog moet verschijnen. In het zomerse The Universe — met die schaamteloos vrolijke tuduludu-fluitmelodie van DJ Koze – straalt iedereen met Róisín Murhy mee. Ze zingt het met pret in de ogen, met de armen uit elkaar. Het is jammer dat Murphy de andere singles van het in september te verschijnen Hit Parade niet speelt. Als je haar The Universe ziet spelen ga je geloven dat Róisín Murphy’s beste werk nog moet komen. ‘I feel my storys still untold’, zegt ze nog een keer. ‘But Ill make my own happy ending.’

Gezien: North Sea Jazz 2023, zaterdag 8 juli (19.15 uur) in de Maas. Lees hier al onze verslag van North Sea Jazz.

Zomeractie!

Speciale zomeractie! Als je nu een jaar­abonnement op OOR neemt betaal je geen 66,95 maar slechts 50 euro. En je maakt tevens kans op een originele Epiphone ES-335 gitaar! Meld je hier aan.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Gratis vinyl bij een abonnement op <span class="oor">OOR</span> (vanaf 36 euro)!
abo-actie

Gratis vinyl bij een abonnement op OOR (vanaf 36 euro)!

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je vinyl. Met nieuwe lp's van King Of ...
Hit Me Hard And Soft
pop
Billie Eilish

Hit Me Hard And Soft

Hit Me Hard and Soft – waar hebben we dat eerder gehoord? Ik moest zomaar denken aan de titeluitleg van ...
TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows
jubileum

TivoliVredenburg 10 jaar: een terugblik in 10 onvergetelijke shows

TivoliVredenburg opende tien jaar geleden haar deuren. We vieren het verjaardags­feestje mee met een terugblik in tien memorabele concerten ...

Zo eigenzinnig als Róisín Murphy zie je ze zelden