Wie zich druk maakt over Roxy Dekker en de Popprijs – heel wat mensen, zo bleek op onze socials – moet nodig op zoek naar belangrijkere zaken om zich over op te winden. Maar als dat de frustratie niet wegneemt (begrijp ik wel) is de podcast Doomscroll een grote aanrader. Meer specifiek de aflevering waarin The 1975-zanger Matty Healy te gast is: tweeënhalf uur luisterplezier met een popster die he-le-maal klaar is met de moderne wereld.
Mijn volledige treinreis naar Groningen praatte hij met kenmerkende hoogmoed vol over alle narigheden van het doorgeslagen neoliberalisme: datagedreven besluitvorming, verstikkende algoritmes, het verval van instituten en meer van zulks. Eenmaal klaar met luisteren, viel ik op Eurosonic Noorderslag met mijn neus in de boter. Op de jaarlijkse muziekconferentie mocht iemand van Spotify uitleggen hoe streamingdata kunnen helpen bij het uitknijpen van jonge fans (’Very effective’), smeedden muziekprofessionals plannetjes om onze merkloyaliteit op te krikken en werd ’s lands bekendste popprijs – inderdaad – toegekend een artiest die erin slaagde ‘grote groepen mensen te bereiken via TikTok’. Dat is blijkbaar hoe je muziek op waarde schat: vingers in je oren, ogen op de statistieken.
Gelukkig liepen er ook verstandige mensen rond in Groningen. Onder de noemer Is music media still relevant? pleitte BBC 6-presentator Huw Stephens voor een meer waarachtige vorm van muziekbeleving. Zijn advies: sla een magazine open, blader door de pagina’s waar tijd, energie, geld en creativiteit in is gestopt, lees een interessant artikel over je favoriete artiest en ontdek nieuwe helden. ‘You don’t get that from a click on Discover Weekly.’ Wie zich afvroeg of dit alles wel in de tijdgeest paste, werd door journalist Jen Long (The Line of Best Fit) gewezen op de totaal gefragmenteerde wereld waarin elk individu op zijn eigen manier muziek en media tot zich neemt (‘Everything is relevant these days’).
Een sterk staaltje preken voor eigen parochie. Met de zegen van Matty, denk ik zo. Een colofon vol gedreven muziekfanaten kan een mens meer verrijken dan de cijfertjes van een techbedrijf. En een erudiet rondetafelgesprek levert interessantere inzichten op dan een Instagram-feed vol content. Wie daar nog aan twijfelt, moet het coververhaal van deze OOR eens lezen. Op hoog niveau ouwehoeren over Bob Dylan – dat is pas een satisfyer.
De nieuwe OOR is uit!
Bestel ‘m hier.