het poparchief

Gloriedagen: 25 jaar (What's The Story) Morning Glory?

De Britsepopmuziek klonk lange tijd niet zo zelfverzekerd en vitaal als in 1995. Met als schoolvoorbeeld Oasis, dat met (What's The Story) Morning Glory? het beste Beatles-album sinds het laatste Beatles-album maakte. OOR's Oene Kummer reisde naar Gloucester om het einde van de Engelse tournee van de groep mee te maken en sprak met Noel Gallagher over het album dat vrijdag 25 jaar wordt.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Zelfs tot de meest fervente Britpop-hater zal het ondertussen zijn doorgedrongen dat Oasis en Blur de twee populairste Engelse bands van het moment zijn. Hoewel dit verhaal over Oasis gaat, kan het geen kwaad om de verschillen tussen de twee groepen uiteen te zetten. Want de strijd zoals die tussen Oasis en Blur wordt gevoerd, gaat net als hun muzikale invloeden terug tot de jaren zestig.

Het is de strijd tussen het arme noorden van Engeland en het rijke zuiden; in dit geval tussen Manchester en Londen. Het is de arbeidersklasse die met gebalde vuisten tegenover de gegoede burgerij staat. Onaangepaste straatschoffies tegenover verwende papkindjes.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van het moment

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Letter To You
album
Bruce Springsteen

Letter To You

Letter To You duurt bijna een uur en grijpt sterk terug naar Springsteens glorietijd in de jaren zeventig en tachtig ...
Earth To Dora
album
Eels

Earth To Dora

Wat rijmt er op ideeënarmoe? Mark Oliver Everett weet het: 'Anything for Boo / O Boo, I do / My ...

Gloriedagen: 25 jaar (What's The Story) Morning Glory? | OOR