het poparchief

De ontdekking van Jeff Buckley in een Newyorkse kroeg (1992)

Langs rokerige Newyorkse kroegen trok in 1992 een jongeman-met-gitaar. Zijn naam: Jeff Buckley. Zijn muziek: intens en eigenzinnig. Wapenfeiten: op dat moment, twee jaar voordat Grace (1994) zou verschijnen, nog geen. Maar omdat nieuwsgierigheid sterker is dan voorbarigheid, zocht OOR's correspondent Martin Aston (groot fan van vader Tim) het prille talent op in een van die kroegen van Manhattan. Hij trof een eenmanscoverband aan met - zoveel was duidelijk - een grote toekomst.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Openingsfoto Roy Tee

Het blijkt een klein café. Ik ben laat. Achterin is voldoende ruimte, maar voorin is ook nog een stoel vrij. Als ik er eenmaal zit, voel ik bijna de adem van de zanger. Niet dat hij het merkt; zijn ogen zijn strak gesloten en zodra ze even open gaan, flitsen ze snel heen en weer. Hij is nerveus. Ik ook; ik ben overrompeld en niet in staat aantekeningen te maken, dus ik vertrouw op mijn geheugen.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand
11-tal

OOR 11-tal: dit zijn de beste albums van deze maand

Elke maand selecteren we de beste en belangrijkste albums van het moment. Een elftal niet te missen platen, hand-picked door de ...
Isles
album
Bicep

Isles

Vier jaar geleden viel de wereld als een blok voor Bicep, en dan vooral voor die belachelijk aanstekelijke hit Glue ...
Overheid staat garant voor festivals na 1 juli
nieuws

Overheid staat garant voor festivals na 1 juli

De evenementbranche krijgt de garantie waar het begin dit jaar nadrukkelijk om vroeg. Mochten festivals niet doorgaan, dan betaalt de ...

De ontdekking van Jeff Buckley in een Newyorkse kroeg (1992) | OOR