het poparchief

Red Hot Chili Peppers: drie pond aan lul en ballen (1989)

'Moedermelk moet!', kopte OOR in de 1989. Waarom moet dat? Dat liet Mark van Schaick zich uitleggen door zanger Anthony Kiedis en bassist Flea, die in New York hun nieuwe album Mother's Milk introduceerde. Evenals hun nieuwe bandleden Chad Smith en John Frusciante. Die laatste verving de pas aan heroïne overleden Hillel Slovak. Een ontmoeting op hét keerpunt in de Peppers-geschiedenis.

Het Poparchief komt tot stand in samenwerking met Collectie Nationaal Pop Instituut, onderdeel van het Allard Pierson – De Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Openingsfoto Chris Cuffaro/Warner Bros

Een jaar geleden zag het er nog somber uit voor The Red Hot Chili Peppers; gitarist Hillel Slovak overleed op 27 juni, niet lang na een succesvolle Europese tournee waarin onder meer het Pinkpopfestival werd aangedaan. Als Anthony en Flea besluiten met een nieuwe gitarist door te gaan, keert drummer Jack Irons de groep voorgoed de rug toe. Af en toe komt er een berichtje over een verse gitarist naar buiten (onder andere voormalig Funkadelic-lid Blackbird McKnight wordt genoemd), maar de definitieve The Red Hot Chili Peppers, Mark II wordt pas bekend als opnames voor een nieuwe plaat tot een goed einde zijn gebracht.

Deel dit artikel

Meest gelezen artikelen

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket
abo-actie

Word nu lid van OOR en kies je eigen cd-pakket

OOR deelt uit! Neem een halfjaar- of jaarabonnement op OOR en kies je eigen cd-pakket. We hebben de keuze uit ...
Paradiso schrapt 60 banen: 'Het hek is van de dam'
muziek in coronatijd

Paradiso schrapt 60 banen: ‘Het hek is van de dam’

Ook voor de popmuziek zijn het ongekende tijden. In dit blog signaleert en bespreekt OOR-columnist en mede-thuisblijver Hooijer de ontwikkelingen in ...
Onze favoriete albums van de eerste helft 2020
special

Onze favoriete albums van de eerste helft 2020

2020 maakt er een modderboel van, maar hey, we zijn op de helft: 1 juli. Tijd voor ons traditionele ‘tussenstandje’ dus: de ...

Red Hot Chili Peppers: drie pond aan lul en ballen (1989) | OOR